Какво е привличащ маркетинг в социалните мрежи

В последно време започнах сериозно да се замислям върху това, че всички говорят за социални мрежи и медии, но малцина са тези, които дават практически съвети за тяхната употреба.

В Интернет можете да попаднете на стотици постове и статии с обяснения за това как да си направите „яка“ Facebook Profile снимка или как да си настроите Security Settings. Аз обаче открих още едно приложение на социалните мрежи, разбира се то е открито отдавна, но сега реших да го споделя с вас. Това е „Attraction Marketing“ или в превод „привличащ маркетинг„. Не си мислете, че има нещо общо с цирк „Балкански“ или шоуто на Астор. Става въпрос за една от многото страни на маркетинг приложението, а най-точното определение е това:

„Attraction Marketing is the use of marketing techniques specifically designed to teach the customer what you are doing and how a service or product will benefit them well before they purchase it.“ (surce: wikipedia)

С други думи, ако успеете да покажете преимуществата на вашия продукт или услуга на потенциалните си клиенти то шансът те да предпочетат вас пред конкурентите е доста голям.

Една от основните идеи криещи се зад понятието „привличащ маркетинг“ е да постигнем максимална конверсия срещу минимални усилия. Ако да речем имаме продукт, който е много добър, но само ние знаем за неговите силни страни, които превъзхождат тези на конкурентите. В тази високо-конкурентна пазарна среда не е достатъчно да упражним един cross marketing с безкрайно хвалебствено съдържание, а да дадем максимално полезна информация на точно определен кръг от хора (потребители).

Чрез „привличащият маркетинг“ ние поставяме един магнит между потенциалните потребители и продукта/услугата. Този магнит привлича вниманието на клиента (като му дава основната информация за предимствата), а след това ние много по-лесно можем да достигнем до сделката. Втората стъпка е да изградим взаимоотношения с тези потенциални клиенти и да ги до-убедим, че ще направят правилният избор ако изберат нашия бранд. Третата стъпка разбира се е ясна на всички – сделката.

Тук идва и ролята на социалните мрежи и медии. (за мен това са две различни понятия въпреки, че много хора ги смятат за едно и също нещо – freedom of choice) Чрез тези канали – Facebook, Twitter, LinkedIn, Flickr, YouTube, WordPress, Blogger и т.н., можем да покажем на потенциалните клиенти как нашите продукти/услуги могат да бъдат решение на техните проблеми и то чрез вече текущи потребители. Така подготвяме бъдещите потребители и когато те дойдат в магазина или офиса те ще са на ясно защо са при нас, а нашите усилия ще бъдат минимални, за да затворим сделката.

С други думи, „привличащ маркетинг“ е нещо като безплатен съвет за решаване на проблема. В много от случаите той е генериран от наши текущи потребители, които препоръчват нашите продукти или услуги.