Какво е важно за успешна дигитална маркетинг кампания на един бранд?

 1. Успешна seo маркетинг кампания е съвкупност от много неща – да имаме добър продукт, той да бъде конкурентен, да знаем предимствата му, да го представим добре.
 2. Да дефинираме правилна аудитория, да знаем как да достигнем до нея, тя да има доверие в нашия бранд или да има причина да избере продукта ни.
 3. След това стигаме до момента как може този продукт да бъде закупен, откъде.
 4. За онлайн поръчки, да имаме добре структуриран сайт/онлайн магазин, с изчистен и опростен процес на поръчка.
 5. В сайта да бъдат интегрирани съответните проследяващи инструменти, с които да съберем данни за потреблението/поведението на аудиторията ни.
 6. Да имаме ясно разписан план за активностите, съдържанието и посланията във всеки етап от продажбената ни фуния.
 7. Да си поставим конкретни KPI (цели), които да можем да измерим, за да преценим дали кампанията е успешна, кои канали за реклама работят по-добре за нашия бизнес.

Стратегии в дигитални кампании

Facebook или Google?

Facebook, Google, Instagram, Twitter, LinkedIn, SEO, Email, Съдържание, Видео… не трябва да изключваме нищо или да кажем само това работи или това е по-добро от другото. За всеки бизнес е различно. За да знаем кои канали да изберем, в какво да вложим повече усилия, трябва да познаваме аудиторията си и навиците й. Да знаем как тя мисли, къде прекарва времето си, кои са факторите, които определят изборите, които прави.
Не всеки бизнес обаче може да си позволи да е навсякъде.

Поддръжката и развитието на всички канали, които са изброени по-горе, изискват време и ресурс, с които бизнесът да разполага. Тук правилната стратегия по-скоро е в началото да подбереш един-два канала, чрез които знаеш, че можеш да достигнеш до потенциалните си клиенти и да вложиш усилията си в тях.
Например видеото – тренд, за който е добре да помисли всеки бизнес.
Голяма част от компаниите могат да разработят стратегия за изграждане на полезни видеа, които да добавят стойност към техния продукт/услуга. След като вече са създали първите видеа, те имат съдържанието.

То може да бъде използвано в определен етап от кампаниите, които планират.
И не, не е задължително всяко видео да е супер продукция и да струва скъпо.

Вече има редица начини, чрез които сами да започнем да създаваме видео съдържание. Важно е какво имаме да кажем. Важно е съдържанието. Важно е да бъдем полезни чрез него.

Инструменти за дигитални маркетинг кампании

Най-често допускани грешки от бизнеса онлайн?

 1. Липса инструменти за проследяване в сайтовете
  Google Analytics, Facebook Pixel, Google Search Console, интеграция с Google Tag Manager и т.н.
 2. Неподдържани канали в социалните мрежи.
  Създадени профили в няколко социални мрежи и във всеки от тях последното качено съдържание е от момента, в който акаунтите са били създадени или от преди няколко месеца. Работещ бизнес не трябва да си позволява подобно нещо. По-добре да поддържате присъствието си само в една или две социални мрежи, но да бъде с релевантно и полезно съдържание. Да се публикува съдържание редовно – веднъж или няколко пъти в седмицата например.
 3. Непознаване на аудиторията
 4. Нереалистични очаквания
  Много често се случва клиенти да смятат, че с тръгването на една кампания веднага ще завалят поръчки и запитвания. Да, това може да се случи, но е възможно да бъде необходимо и повече време. Неслучайно все повече се говори за важността от създаване на бранд, за изграждането на доверие в клиентите, за управление на репутацията на бранда.
 5. Липса на ясна стратегия и цели 

Онлайн маркетинг за бизнес

Какви са тенденциите в дигиталния маркетинг?

Основните насоки са – изкуствен интелект, чат ботове, Big Data, Programmatic реклама, автоматизация на маркетинг процесите.
Това са насоки, които се развиват много динамично и ще определят до голяма степен ефективността и резултатите на онлайн кампаниите. С течение на времето онлайн рекламата става все по-скъпа и изискваща професионализъм, за да бъде направена така, че да дава желаните резултати. И ако един бизнес няма необходимия ресурс, екип и умения за реализирането на онлайн активности, е по-добре да се обърне към професионалисти в тази област.

Онлайн присъствие за успешен бизнес

Бизнесът в България осъзнава ли нуждата от по-активно онлайн присъствие?

Все повече бизнесът разбира защо е важно да бъде онлайн. И нещо по-важно, разбиранията вече преминават нивото на това просто да имаме сайт, за да ни има онлайн. Предприемачите, които искат да развият и надградят бизнеса си, разбират, че вече не е важно просто да имаш онлайн визитка в Интернет.

Важно е тази визитка да бъде с динамично съдържание, хората да я виждат и да стигат до нея, да я следят, да се връщат отново и отново.

Бизнесът осъзнава нуждата от онлайн присъствие, но все още много често не разбира начина, по който да извлече максимума от това присъствие и до голямата степен се води от принципа на проба-грешка.

И тук важното е, ако искате да развиете бизнеса си онлайн, първо се консултирайте. Обсъдете бизнеса, идеите и плановете си с хора, които имат опит в дигиталния маркетинг.