SEO оптимизация на сайт

С една ефективна кампания по seo оптимизация на сайт ще бъдете в състояние да насочите сайта си към широк спектър от термини за търсене.
Стратегията за ключови думи в системата за бърз старт е ефективна комбинация от ключови думи, организирани във фрази, което води до таргетирането на правилните термини за търсене и в крайна сметка, довеждането на посетителите до правилната уеб страница, където те да постигнат своите цели.

Category:

Description

seo оптимизация на сайт

Етапи за SEO Оптимизация на сайт

Съвременният бизнес се сблъсква ежедневно с много трудности, особено в кризата. Вече няма проект, който да прогресира, без собствен уеб сайт. Нещо повече – добре структурираният сайт е основния инструмент за набиране на клиенти и осъществяване на продажби.

Една адекватно осъществена кампания за seo маркетинг на сайт, който трябва да продава стоки и услуги, ще го изведе на челни позиции в търсачките. Това е основната цел – сайта да попадне в първите резултати на първа страница на Google.

Всеизвестно е, че първите няколко сайта в резултатите на Гугъл, получават основния трафик от потребители. Една от големите трудности при seo оптимизация на сайт е, че търсачките постоянно променят правилата на играта.

За успешна seo оптимизация на сайт, който е нов и току що пуснат онлайн, е нужно да се определят приоритетните цели, които трябва да се постигнат. Обикновено най-важната цел е привличане на целева аудитория от потребители в сайта, които търсят съответния продукт или услуга.
Голям трафик от хора, които просто са кликнали върху атрактивен банер и са попаднали в сайта, не носи особени печалби – случайните посетители, които нямат интерес към стоките и услугите просто напускат сайта почти веднага. От такъв трафик имат полза новинарските сайтове и такива, които разчитат на продажба на рекламни площи.

За тях всеки посетител е важен, без значение с каква цел е влязъл в сайта. За seo оптимизация на сайт, който се стреми към първите места в резултатите на търсачките, обикновено работят няколко човека. Първо се обръща внимание на вътрешната seo оптимизация на сайта, вътрешните връзки, удобната навигация, а след това се изграждат външните връзки.
Последните промени в алгоритъма на Гугъл изваждат на преден план съдържанието – то трябва да е уникално, за да излезе сайта на предни позиции. Сайт с копирано чуждо съдържание никога няма да се появи на първа страница на Гугъл, а може и да бъде изцяло блокиран от търсачката.

етапи на seo оптимизация на сайт

Четири основни цели в процеса на структуриране или преструктуриране на уеб сайт:

 1. Улесняване използването на сайта от страна на потребителите е първата ви цел, тъй като това води до по-високи нива на продажби или записвания, до по-доволни клиенти и др. Ако трябва да избера между създаване на добро впечатление у потребителите и някаква SEO цел, винаги бихме избрал посетителите.
 2. Подобряване възможността на паяците на търсачките да обхождат сайта и да насочват “линк сок” (PageRank в Google, а другите търсачки имат свои собствени формули) към най-важните страници (тези, които се опитвате да класирате в резултатите от търсенето). Един от методите, който се използва за това, се нарича динамично свързване.
 3. Подобряване на класирането на индивидуални уеб страници в рамките на сайта и “разширяване на профила” на най-важните страници. С използването на “котва текст” на нашите собствени вътрешни линкове и добавяне на правилните линкове на стратегически места, можем сами да стимулираме позиционирането ни в търсачките.
 4. Включване на повече страници в индекса на търсачките, известно още като ”проникване в индекса”. Всяка допълнителна страница, която получава място в индекса, увеличава способността да подобрим позициите си и реално улеснява проникването в индекса. Целта на стратегията за ключови думи е да се получи най-доброто качество на възвръщаемост на инвестициите.
  Разбирането на стратегията за ключови думи започва с това да се знае как хората търсят. За всяка тема има буквално хиляди начини, по които хората избират ключова дума или фраза при използване на търсачката. За колкото повече различни ключови думи и фрази един сайт успее да се “класира”, толкова по-често той ще се показва, когато член на дадената целева аудитория извършва търсене.
  Всеки път, когато даден сайт се появява в резултатите от търсенето, има шанс сайта да бъде посетен. Очевидно е, че колкото по-висока е позицията, толкова по-голям е шанса за успех.

Позицията е много важна, особено когато е в челната десятка. Но разликата между позиция 1 и позиция 3 не е толкова значителна.

Най-важното, след появата на даден сайт в резултат от търсенето, е дали заглавието и описанието съдържат това, което даден уеб сърфист търси. Следователно цялата формула показва на колко ключови фрази дадения сайт се представя добре, колко високо място заема за всяко от тези търсения, колко уместни и съблазнителни са заглавията и описанията на страниците му.

Очевидно е, че увеличаването на броя на ключовите фрази, на които сайта се представя добре, ще даде много по-добри 144 резултати, отколкото опитите да се класира високо на една изключително конкурентна ключова дума.

seo стратегии

Проектиране на “човешка” структура (етап 1)

 •  “Пирамиди от съдържание” Най-добрата аналогия е представянето seo оптимизацията на сайта като пирамида – камъкът на върха на пирамидата не поддържа такова тегло, каквото камъкът, който държи основата.
 • Световната мрежа World Wide Web Не се препоръчва създаване на мрежа от сайтове, освен ако няма някаква конкретна бизнес причина (насочена към хора), която ви кара да го правите. Това се нарича световната мрежа (World Wide Web). Трябва да е ясно, че това, което се случва в уеб пространството, има значение, по отношение на това как другите сайтове споменават и линкват. От гледна точка на човека-посетител, текста на входящия линк “рамкира” потребителското поведение, заедно със страницата, на която се изпраща. Когато страницата на сайта съвпада с това, което посетителят очаква, когато се кликне върху връзката, най-вероятно има щастлив посетител.

Нива на структуриране на сайт

Началната Ви страница е Първото ниво на пирамидата, началната страница, е мястото, където повечето посетители влизат.

Това е “началната страница” на сайта. Началната страница показва за какво се отнася сайта, какво предлага и т.н. – по много начини се рамкира потребителското поведение на тази страница. Ако работата по оптимизиране на сайт е добре свършена, може да се открие, че все повече посетители влизат и от други страници. Но независимо от това, началната страница най-вероятно ще бъде посетена от повече хора и по-често от всяка друга страница на сайта. Ако за хората е лесно да намерят това, което търсят от началната страница, се печели. Ако не е, има още работа за вършене.

Второ ниво: Категории (страниците “пътни карти”)

Второто ниво, от гледна точка на хората посетители, е набор от страници – категории или директории, които да ги водят по-близо до целта.

В онлайн магазин, който продава джунджурии, може да има категории за “цветни джунджурии”, “големи джунджурии”, “хром джунджурии” и др. Изследвания на използваемостта показват, че хората нямат нищо против да кликнат няколко пъти, за да достигнат до целта си, стига да имат ясен път, който да следват. Свеждането на елементите от навигацията до 5-7  избора и използването на стандартния потребителски интерфейс (например синьо подчертаване за линк в основния текст, навигация с “табове”, “трохи” (breadcrumbs) – пътеки за показване къде в сайта се намирате в момента, лява навигация и др.) ще помогне на посетителите да намерят това, което търсят. Второто ниво на повечето сайтове включва също и самата пътна карта на сайта, т.нар. site map. Това е една страница, която просто съдържа линкове (и кратко описание) за много други страници от сайта. От гледна точка на SEO оптимизацията, второ ниво на сайта е всъщност всяка страница, която е линкната от началната страница (имайки предвид, че паяците могат да полазят линка).

Трето ниво: Съдържание (“Страници-дестинации”)

Третото ниво е мястото, където обитава най-важното съдържание, ако има един типичен уеб сайт. Посетителят обикновено се движи от началната страница през страница „пътна карта”, към страница-дестинация.
В някои случаи, ако страницитедестинации са много популярни или важни, може да има директни линкове от началната страница към тях. В сайт за онлайн пазаруване, на третото ниво обикновено се намират страниците, които подробно описват продуктите. В сайт за продажба на софтуер и услуги, това е мястото, където се виждат подробни описания на функциите, предимствата, цените и др. В сайтове с информационно съдържание, третото ниво обикновено съдържа статиите, които правят сайта ценен. От гледна точка на SEO оптимизацията, третото ниво са страниците на две кликвания разстояние от началната страница.

Четвърто ниво: Дълбоко съдържание

В повечето случай ви е достатъчно да създадете трето ниво. Може да имате хиляди страници в рамките на първите три нива на съдържание, така че никога да нямате нужда от повече. Дори и сайтове, които са основно на три нива, могат да имат помощни страници (цени на доставка, цветови таблици за продуктите и др.), които правят четвърто ниво от гледна точка на потребителя. От гледна точка на SEO, четвърто ниво е на три кликвания (или повече) от началната страница, като може да са необходими специални стъпки за да индексират търсачките това съдържание – разбира се, ако изобщо е възможно да го индексират.

Проектиране на структурата за “паяци”

 • Навигация на началната страница
  Началната страница е специален случай в системата на вътрешни линкове, защото голяма част от рейтинга на вашия сайт ще се влива в (и излива от) началната ви страница.
 • Използване на карта на сайта (site map) и страници за обхождане
  Картата на сайта (site map) трябва да води към страниците от второ и трето ниво, ако успеете да постигнете това само със изходящи връзки от страницата карта. Ако не можете да го направите, може да добавите повече страници карти, или да вземете някои стратегически решения за най-важното си съдържание, тъй като имате само  изходящи връзки, с които да оперирате в една страница. “Разликата” между карта на сайта и страница за обхождане е въпрос на гледна точка. Картата на сайта изглежда като карта на сайта, а страницата за обхождане обикновено изглежда като всички останали страници от второ ниво на сайта. Тя е просто допълнителна страница, която създавате, за да насочите екстра PageRank и линкове с конкретни текстове (котва текст) към страниците, които присъстват там.

В повечето сайтове, глобалната навигация линква към всички страници от второ ниво от всяка страница, включително и от началната страница. Това води до натрупване на много PageRank към страниците от второ ниво за сметка на тези от трето. Тласъкът на трето ниво е въпрос за вземане на част от PageRank от второ ниво и пренасочването му към трето ниво. Използване на котва текст (текстов линк) за репутация на линка (етап 3) Оптимизирането на съдържанието на страницата също е важно, но за търсачката днес, думите, които се използват в линковете, сочещи към тази страница, са изключително важни.

seo оптимизация

Линк репутация и котва текст

Трябва да има бази и котва текст, т.е., текст, който служи като връзка към страницат. За всеки вариант на всеки термин за търсене за всяка страница, най-малко веднъж или два пъти. Това означава кръстосано линкване от една страница към друга, използвайки ключовите думи в текста на връзката. Трябва да има термини, които да се добавят към текстовите връзки, за да помогнат за подобряването на класирането.
Вътрешните връзки като тези могат да помогнат само толкова. Ще се наложи да прекарат известно време за привличане на линкове от останалата част от мрежата. Ако се знае, че даден термин за търсене е много конкурентен, връща се и се добавят няколко допълнителни лика. На този етап се обръща внимание на два вида линкове, които могат да сочат към уеб страница:

 • Навигационни връзки – тези, които се намират в глобалната ви навигация и в навигацията за част от сайта. Това може да включва връзки, които са добавени към футера (footer) на страниците.
 • Контекстуални връзки – тези, които се намират в текста на отделна страница в Интернет. Тези връзки могат да увеличат използваемостта и възвръщаемостта, както и да увеличат репутацията на връзката на целевата страница.

Глобална навигация

Един много важен линк, който почти винаги ще присъства в общата навигация, е линкът към началната страница на сайта. Заради начина, по който търсачките възприемат репутацията на линка (котва текста), се използва формат, който да позволява да се включат някои ключови думи в първия линк от всяка страница към началната страница, но също така да има линк “начало” (home) някъде в навигацията.
Общата навигация обикновено съдържа текст линкове към страниците от второ ниво.
Реално, ако няма текстов линк към страница от глобалната навигация, може да се счита за страница от трето ниво от гледна точка на потребителя. За всяка една от тези страници на второ ниво, най-вероятно има основен термин и клъстер от сродни термини от стъпка 1 (стратегия за ключови думи).
В общата навигация, обикновено се използва основния термин в текстовия линк към тази връзка.
Това помага да се увеличи репутацията на линка на страницата за този основен термин, чрез линкване към него от много различни страници. Това помага за основния термин, но не е задължително да помага за вариациите и модификаторите, които също са важни за цялостния профил на страницата.

Използване на контекстуални линкове

Освен линкове, които се намират в навигацията на сайта, можете да свържете една страница с друга, използвайки ключови думи, които се съдържат в текста на страницата. Ако в страница-категорията за цветни джунджурии се споменава, че също продавате и джунджурии от хром, можете да използвате това като възможност за линк към страницата за джунджурии от хром.

Подобряване проникването в индекса

Колкото повече страници има, толкова повече ключови думи може да се таргетират, които предлагат повече възможности да се появят в резултатите от търсенето и да се увеличи “сока”, който се разпръсква. Всяка търсачка има своя собствена идея за това колко страници има на сайта. Това се нарича “проникване в индекса” – колко и кои страници всъщност са индексирани от търсачките.

За търсачката, страница, която не е в техния индекс, просто не съществува. Ако се насочи линкове към страници, които не са индексирани, PageRank (сока), който се праща към тях, изчезва. Затова е важно, в дългосрочен план, да се знае кои страници са индексирани, кои не са и да се предприемат стъпки за подобряване на това състояние. В дългосрочен план, целта е целият сайт да е индексиран.

 

Направете Вашето запитване

  Title

  Go to Top