Основни инструменти във Facebook

Личен профил

множество фирми преди време са създали свои профили във Facebook като физически лица и сега са изкушени да ги запазят, защото вече имат няколкостотин приятели. Личните профили не осигуряват същата сгъвкавост като страниците. Основният недостатък е, че не знаете дали сте още в лентата с новини на приятелите си или не. Чрез личния си профил можете да изпращате съобщения до своите контакти, което не можете да правите едностранно със страницата, затова е подходящо да използвате тази функция, за да ги насочите да харесат вашата нова корпоративна страница.

Facebook група

групите са подхоящо място както да достигнете до целевите ви потребители, така и да изградите участвате активно в дискусии касаещи вашата професионална обаст, да установите контакт с лидерите на мнение, да изградите авторитет и вие самите да станете такива. Групите са мястото, където може да споделяте своя опит с останалите, предлагайки полезна информация и помагайки на останалите членове да разрешат свои проблеми. Нишовите групи са най-взискателната аудитория с която е желателно да споделяте само наистина качествено съдържание, което вие самите бихте се радвали да прочетете и никога да не пускате публикации, които могат да се приемат като спам. Активното участие в такива групи и споделянето на полезно съдържание, което е от полза и за останалите е инвестиция, която може да ви се отплати под формата на репутация, нови потребители, контакти и партньори.

Фирмена страница

това е най-гъвкавият и добър инструмент за маркетинг във Facebook, който заслужава да вложите цялата си енергия и ресурс. Една от най-полезните функции на страницата във Facebook е достъпът до статистика в реално време. Това е основният ви инструмент и е добре първите няколко месеца усилено активно да го разучавате и ползвате. Благодарение на нея ще разбирате какви публикации харесват потребителите, кога са активни и т.н.

Важно е администраторът на страницата да бъде човек, който разполага с достатъчно време. Ако това не е възможно, положителното е, че поддръжката на страницата може да се прави от повече от едно лице, което има няколко предимства – различните хора могат да се заместват, когато някой от тях няма възможност, да се допълват и разнообразяват съдържанието, задълженията могат да се разделят по области – един да следи само статистиката, друг да се занимава с постовете и не на последно място – това дава възможност на повече служители да усвоят умения за работа с Facebook.

За начало бихте могли да дадете администраторски права на повече хора, за да могат да поканят своите контакти да харесат страницата, а когато вече сте набрали няколкостотин харесвания, да останат само хората, които действително ще се занимават с поддръжката на страницата.

Новини (News feed)

така се нарича основната страница, която потребителите виждат при влизане във Facebook и на която се появяват публикациите на други потребители, страници и т.н. Там потребителите прекарват основното си време и е важно вие да присъствате там. За съжаление алгоритмът, по който се подреждат и генерират поствете в този нюз фийд е доста сложен, непоследователен и дори самата компания Facebook трудно го управлява.

Поради тази причина, някой може да ни е приятел във Facebook или да е харесал страницата ни, но тъй като нашите постове не са му интересни, той не ги получава. Поради това е особено важно да публикуваме съдържание, което да „включва“ аудитория, т.е. да я провокира да даде обратна връзка като хареса, сподели или коментира нашия пост.

Facebook възнаграждава постоянната активност, затова е необходимо редовно да публикуваме съдържание. В противен случай нашите постове постепенно ще спрат да се появяват в лентата с новини на харесалите страницата ни потребители. Алгоритъмът на базата на който Facebook преценява дали даден пост би бил интересен за определен потребител включва анализа на фактори като това дали посещава, харесва редовно и споделя постове на дадена страница, дали разменя съобщения с определени хора, кой негов приятел е харесал/коментирал поста и др. Facebook разпространява с приоритет тези постове, на които има повече реакции изразяващи се в следните основни действия: харесване, споделяне, коментиране, отваряне на снимка или линк.

Поради тази причина, основният показател за ефективност на дадена публикация или кампания във Facebook е така нареченият response rate или процентът потребители, които са реагирали по някакъв начин на нашата публикация.

Facebook Reels

инструмент, който е още едно предизвикателство към своите потребители, а именно ангажиращи Facebook Reels. Това са кратки, интересни, забавни видеа, до 60 секунди, които имат за цел да отключат вашия потенциал, да ви помогнат да бъдете по-креативни като по-този начин добавите още стойност на феновете на Вашата страница.

фейсбук реклама

Полезни съвети за успешен Facebook маркетинг

Ето някои полезни съвети, от които може да се възползвате при провеждане на вашите промоционни кампании във Facebook:

Помислете за вашата целева аудитория

В маркетинга се използва термина „персона“ (byer persona) или потреботелски самоличност, което представява измислена личност, създадена за да отразява всички характеристики на целевата ви  аудитория.

Отделете един час, за да поразсъждавате усилено съставите подобен събирателен образ на вашите потребители. Колкото повече мислите върху техните харктеристики, толкова по-подготвени и уверени ще бъдете в комуникацията си с тях. В процеса на съставяне на този портрет се опитайте да измислите всеки детайл за този въображаем клиент. Опишете го и дори му дайте име.

Винаги когато публикувате съдържание имайте предвид този образ и си задавйте въпроса дали на него това съдържание ще му бъде интересно и полезно.

Бъдете забавни и непринудени

Facebook е преди всичко място за развлечение и потребителите реагират позитивно на подобно съдържание. Тук не е мястото за прес съобщенията, които публикувате на корпоративната си страница, тук е мястото да говорите за вашата фирма по по-непринуден начин, който да предизвиква приятна емоции и симпатии у аудиторията.

Давайте, за да получите.

Публикувайте смислени и съдържателни постове, който не обиждат и чието съдържание вие разбирате, разказвайте за себе си, за продуктите си, за ползите от тях, разказвайте и за свързани с вашата професионална област теми. Създавайте полезна стойност за потребителите, като им давата възможност да си формират информирано мнение по въпроси свързани с вашите услуги и продукти.

Така ще създавате доверие към вашата фирма и ще можете да ги водите към покупка, без да им казвате „Купи това”! Не забравайте, че страницата ви във Facebook представя човешкото лице на вашия бизнес, а този тип взаимотношения изискват взаимност и доверие.

Изградете си Facebook стратегия

подберете няколко теми в началото на седмицата, които искате да пуснете и планирайте предварително постовете за съответните часове. Ако възнамерявате да пуснете реклама или ви предстои важно събитие, което ще бъде флагман на вашата кампания е добре да започнете подготовка поне седмица преди това.

„Подгрейте” вашата страница с повече интересни постове и съдържание и се опитайте предварително да активизирате потребителие, за да може кривата на интереса да е възходяща. Само така можете да се възползвате максимално от рекламата/силното събитие.

Подбирайте правилните моменти за своите публикации.

Не позволявайте вашата страница да изпадне от нюз фийда на потребителите ви. Това става, когато публикувате в часове, когато те не са онлайн или те не проявяват интерес към съдържанието им. Експериментирайте, за да откриете своя успешен модел– например тинейджърите могат да са активни преди 9 сутринта и след дванайсет, както и към 2 ч следобяд.

Офис служителите обикновено преглеждат Facebook-a си сутрин след включване на компютъра, но понякога са активни и след 11. Ако имате силен пост, но времето навън е хубаво, преценете дали не може да го отложите за друг път, за да достигне до повече хора (лошото време традиционно води до по-голяма активност в интернет). Използвайте своите лични профили, за да харесвате и сподляте от корпоративната си страница.