Когато правим своите рекламни кампании в Google чрез платформата Ads, то е добре да знаем някои неща преди да започнем.

Google Ads ни дава прекрасната възможност да таргетираме много точно и правилно своите реклами така, че да ги насочим именно към нашите целеви групи, които ни търсят. Когато успеем да направим добре рекламите си в Ads ние можем да привлечем най-качественият за нас трафик, който се интересува от нашите продукт или услуга в Google. В следващите редове съм изброил няколко точки, които е добре да следваме когато правим своите кампании в Google Ads.

Рекламни групи в Google Ads – добре е когато правите своята реклама в AdWords да създадете отделни рекламни групи за всяка една категория продукти или услуги. Например: ако продавате обзавеждане за баня, хубаво е да имате рекламни групи „душове“, „смесители за баня“, „смесители за кухня“ и т.н., за да могат хората да попадат на точно това, което търсят и така наречения ефект bounce rate (хората, които излизат от вашата страница без да я разглеждат) да е сведен до минимум. Не правете само една категория като „обзавеждане за баня“, защото е прекалено общо. googleAds Когато пишете своите реклами, то вие трябва да попълните 4 реда. В първият ред е добре да включите своята ключова дума. Вторият ред е добре да започва с подтикваща към действие дума или израз: ИЗБЕРИ, НАМЕРИ, ВЗЕМИ и т.н.

Третият ред трябва също да е свързан с вашата ключова дума като същата тя е добре да присъства и там. Хубаво е важните думи в рекламния текст да започват с главни букви. Най-накрая идва адресът. Адресът, който ще се показва в рекламното каре е този на landing page-a на вашият web-site, но адресът, който трябва да въведете за насочващ и не се вижда от търсещият е добре да сочи към категорията продукти за които се отнася рекламата. На картинката вдясно можете да видите един ясен пример.

Ключови думи – подберете много внимателно своите ключови думи за вашата рекламна кампания в Ads, за да можете лесно да създадете своите рекламни групи.

Добър помощник в това е инструментът за ключови думи в самата платформа Ads. Можете да я намерите в „Отчитане и инструменти“. Освен това когато избирате ключови думи и фрази е добре те да не са много общи като например думата „баня“, защото тогава дори и тези, които търсят село Баня ще видят вас и може би ще кликнат върху рекламата ви, а това ще ви вземе пари. По този начин вие ще постигнете добър CTR, което означава и повече потенциални клиенти.

Ключови думи и изрази – когато искате да ви намират по израз, който е създаден от ключови думи като например „обзавеждане за баня“, то е хубаво да му сложите опцията „точно“. Така вашата рекламата ще се появява само когато някой търси точно тази фраза, а не когато някой търси само „баня“ или „обзавеждане“. Имате възможност да сложите ключовият израз и в опция „по фраза“, което пък ще доведе до там, че когато търсещият напише израз и вашата фраза присъства в него, то вашата реклама отново ще се визуализира.

Таргетиране – добре е да определите регионите и часовете, в които ще се показва рекламата ви.

Така няма някой от Македония или Сърбия да попадне на рекламата ви и да ви струва пари чрез клик. Освен това важно е да определите и часовите диапазони. Между, кои часове да се показва вашата реклама.

CTR – следете непрекъснато CTR-a на ключовите си думи и изрази, на отделните рекламни групи, както и на цялостната кампания. Ако той е под 4%, а е добре да е над 15%, тогава вижте коя ключова дума или фраза води до това, като видите коя е с най-малък CTR и я заменете или просто премахнете.

Бюджет – определете дневният си бюджет, за да можете да сами да определите своят трафик.

Също така е добре да дадете високи максимални цени за клик, ако искате да се позиционирате пред вашите конкуренти по ключови думи и фрази. Ако обаче сте начинаещи опцията за автоматична максимална цена на клик също е добра опция. Разбира се това са само част от тактиките, които да следвате за добра реклама в Google Ads, но са една добра основа за постигане на добри резултати.