Важни съвети за SEO оптимизация на сайт от SEO Решения

Първото и основно правило в seo оптимизацията за търсачки е да се предложи стойност за потребителя.

SEO услугите и оптимизацията на сайта са постояненни процеси на подобряване качеството на съдържанието, потребителското изживяване (UX) на сайта, установяване на дългосрочна интеракция и комуникация с потребителя чрез помощта на различни комуникационни канали с цел класиране по-конкретни ключови думи, които да отговарят на потребителското търсене.

За да се класира добре в търсачките конкретна страница, тя трябва да отговаря на потребителското търсене (намерение). Целта на търсенето бива няколко типа:

Информационно – потребителят търси информация за конкретно нещо: събира, сравнява и анализира информацията;

Цел покупка – потребителят знае какво конкретно нещо да купи и търси определена марка, модел, продукт или услуга.

Изключително важно е съдържанието в сайта да бъде структурирано ясно и точно за потребителя, да ангажира вниманието му. Това подобрява SEO оптимизацията с няколко показателя, които влияят върху класирането:

 • времето прекарано в сайта;
 • кпикаемост върху вътрешните връзки в сайта;
 • споделяния и харесвания на страницата;
 • ревюта и коментари.

Търсачките класират страниците според тяхната релевантност (уместност), известност, брой линкове, социални сигнали и интеракции (bounce rate, CTR, returned visitors). Това означава, че при заявка за търсене, търсачката сегментира и клъстеризира, анализира и предоставя най-подходящият резултат в резултатите от търсене.

съвети за seo оптимизация на сайт

Процес на On-page SEO оптимизация

“Content is king.” – Тази фраза стана популярна преди няколко години, но защо? Имайки известен опит в оптимизирането и популяризирането на уеб сайтове, ние успяхме да заключим малко правила, които са от съществено значение и ни помогнаха да приоритизираме нашия работен процес, както и да увеличим резултатите ни. Надяваме се, че тези правила ще Ви помогнат.

Преди да започнете да подготвяте съдържанието за Вашия сайт (заглавия, мета описания, име на изображението и т. н.), трябва да знаете какъв проблем се опитвате да решите чрез него.

Трябва да си отговорите на няколко въпроса:

 1. Ако се поставите на мястото на клиента, какво бихте искали да видите в сайта, каква информация Ви интересува? Има ли ключовата дума, по която търсят в заглавието на страницата?
 2. Достатъчно изчерпателна ли е тя и отговаря ли на потребителското намерение (събиране на информация; намерение за покупка)?
 3. Присъства ли ключовата дума в мета заглавието и описанието на страницата? Използвате ли специфични фрази като “безплатно”, “тест”, “ново”, които да предизвикат интерес, а следователно и повече кпикове при търсене?
 4. Какво наистина търсят хората и кои изрази имат най-голям обем на търсене в Google?
 5. Също така трябва да вземете под внимание конкуренцията и да изберете перфектния баланс между ключовите думи, които са с най-голяма конкуренция и такива с по-малка или така наречените “long tail”.

Можете да направите това проучване, като използвате много инструменти, но най-популярните са: Google Trends, Keyword planner, Ahrefs или Semrush.

 • Може да взимате идеи и от Вашите конкуренти, да сравнявате резултатите, които са на първи позиции и да взаимствате добрите практики от тях като: ползване на специфични думи, символи и фрази в мета описанията, URL адресите и заглавията и след това се уверете, че създавате по-добри версии на тях.
 • Изключително важно е да имате големи URL адреси, заглавия и описания, тъй като това са нещата, които правят фрагмент от резултата от търсач ката.
 • Таргет ключовите думи на една страница е добре да бъдат сегментирани (групирани) спрямо релевантността и взаимовръзката им.
 • Таргет ключова дума + второстепенни ключови фрази
 • Текстът трябва да бъде оптимизиран около една ключова дума (нека я наречем таргет ключова дума), и всички свързани ключови думи (вариации, синоними и т. н.), които ще бъдат свързани една с друга.
 • Оптимална дължина на текста
 • Това е страницата, която искате да се класира по всички заявки за търсене от едно и също семейство ключови думи, следователно трябва да има приличен размер на текст, който покрива темата добре.
 • Семантично ядро (Semantic core)

За да избегнете “канибализация по ключови думи” е добре да не създавате няколко страници с едни и същи ключови думи в заглавията, описанията и в текста, тъй като това възпрепятства търсещите машини да определят коя е приоритетната страница в случая. Затова е важно ключовите думи да бъдат групирани в целевото семейство, за да се избегне конкурирането между различните страници.

ключови думи

Анализ на ключови думи

Използвайте вариации, синоними на ключови думи (вместо само таргет ключови думи) на видни места.

Агресивното използване на ключови думи е рисково и не се препоръчва поради заплахата от “наказание” от алгоритмите на търсачките. Анализът на ключови думи ще ви помогне да покриете колкото се може повече от семантичното ядро (повече longtail ключови думи). Също така е добре да знаете, че дългите ключови фрази са по-добри от кратките, единични ключови думи, защото конкуренцията за тях не е толкова голяма, а и водят до повече конверсии. Недостатъкът им е, че имат малък брой търсения.

URL адресът трябва да описва възможно най-добре за какво се отнася страницата. Потребителите трябва да разберат какво съдържа страницата още преди да са кликнали върху линка.

Опитайте се да направите така, че URL адресът Ви да отговаря на следните изисквания:

 •  Дължината на URL адресът да е под 100 знака;
 • Да включва ключовата дума;
 • Препоръчително е сепараторите да бъдат тирета (-), а не долни черти (_);
 • Да бъде описателен и запомнящ се за потребителя;
 • Избягвайте прекомерното използване на ключови думи в URL адресите;
 • Избягвайте динамични параметри (sortBy sessionID, лат, LNG и т.н.) – това води до дублирано съдържание и съответно по-трудно определяне от търсачката коя е целевата страница;
 • Избягвайте думи, които няма смисъл да излизат в резултатите от търсене (FAQ-та, етикети (тагове), коментари и т.н.);
 • Избягвайте специални знаци като %, #, @, & в URL адресите (с изключение на езици като руски, китайски и т.н.);
 • Направете URL адресите “share friendly” – добре би било URL адресите да бъдат преведени на латиница;
 • URL адресът трябва да е кратък и да описва в резюме страницата.

Достъпност

Харесва ли Ви как изглежда URL адресът Ви? Той трябва да бъде ясен, четлив и достъпен за потребителите (колкото по-лесен за четене от хората е URL адресът, толкова по-добре е и за търсачките – това е очевиден факт!)

Правилната дължина на URL адреса

Разбира се, няма фиксирани правила, но трябва да вземете под внимание следния фактор – краткият URL адрес е по-добре от по-дългия, защото изглежда по-точен, естествен и е по-лесен за запомняне.

Йерархията и оптимизирането на заглавията са от изключителна важност, защото търсачката им придава приоритет. Социалните мрежи също така го използват като част от публикацията, когато някой сподели връзката. Поради тази причина, то има освен голяма SEO стойност (това е един от най-важните фактори за класиране), така и CTR ефект (стимулира кликаемостта върху резултатите от търсене). Трябва да се опитате да намерите перфектния баланс между отлично SEO и отлична потребителска удовлетвореност.

Някои полезни съвети за ключовите думи:

 • ключовата дума трябва да присъства в началото;
 • дължината е между 50 и 60 символа;
 • трябва да бъде уникално и нестандартно;
 • използвайте името на марката (в края), само ако това ще увеличи кпикванията;
 • избягвайте думи с ниско или нулево търсене;
 • избягвайте използването на предлози и ненужни ключови думи;
 • избягвайте специални знаци (с изключение на езици като руски, китайски и т. н.);
 • направете URL адресите споделяеми (URL адресът трябва да бъде семпъл, кратък и да описва най-точно страницата).

Правила за SEO заглавия

 1. Заглавието е второто най-кратко резюме, описващо страницата.
 2. Заглавията трябва да бъдат подредени йерархично и последователно спрямо тематиката на текста, в зависимост от това дали е процес, статии или стъпки приизпълнението на дадена задача.
 3. Най-често използваните html тагове на заглавията са HI, Н2 и НЗ, но в действителност в днешно време търсачките стават все по-добри в разпознаването на CSS и JavaScript, така че заглавията наистина могат да бъдат много по-интерактивни и нестандартни, като запазват основната си функция.
 4. Обхождащите ботове или тъй наречените кролери (паяци) обръщат огромно внимание на думите, използвани в заглавията, затова те винаги трябва да описват точно съдържанието от текста по-долу.
 5. Маркерът Н1 (главното заглавие) трябва да е видимо в горната част на страницата и да бъде първото нещо, което хората виждат, когато я посетят.
 6. Заглавието на страницата е добре да бъде със синоним на ключовата дума или някои близки вариации от мета заглавието в резултатите от търсене. Няма ограничение на дължината, но то не трябва да бъде твърде дълго и обикновено трябва да се вписва в един или два реда.
 7. Някои съвети: заглавията трябва ясно да подсказват на потребителя каква е темата на страницата.
 8. Не забравяйте, че заглавията на страниците са още едно отражение на Вашето съдържание.
 9. “‘Паяк, кролер – това е уеб бот, наричан понякога паяк или кролер и има за цел да обхожда, прочита и индексира ново или редактирано вече съдържание в интернет пространството и да го запази в актуалния индекс на търсачката.
 10. Като се има предвид горните съвети, помнете следващото правило:
  Заглавието (Н1) е третото най-кратко резюме на страницата.

Мета описания

Мета описанието е резюме на страницата и се появява като фрагмент в резултатите от търсене под заглавието на страницата. То не е SEO фактор, но е много важно за подобряване на CTR-a в резултатите от търсене, помага на хората да решат дали да кпикнат върху Вашия сайт или да изберат други сайтове над или под него. Ключът е да експериментирате, докато не получите удовлетворяващи за Вас резултати.

Опитайте се Вашите мета описания да отговарят на следните изисквания:

 • Дължина на заглавието да е от 150-160 знака, но за предпочитане е не повече от 156 знака;
 • Да включва целевата ключова дума веднъж в началото и някои вариации/синоним след него, които да са разбираеми за потребителя;
 • Трябва да бъде уникално в рамките на доменна (но също така и уникално от останалите заглавия в интернет);
 • Избягвайте прекаленото оптимизиране с ключови думи (keyword stuffing).

Също така имайте предвид, че понякога е добра идея да не пишете мета описание на всички, но това е предмет на експерименти. Когато търсачките не намерят описание те ще генерират автоматично фрагмент от текста. Това понякога е по-добре, защото автоматично генерираното описание използва парчета съдържание от текста, които съдържат заявката за търсене.

По този начин потребителят е по-склонен да кпикне върху резултата. Важно е да знаете, че търсач ките не използват мета описанията като SEO фактор за класиране. То просто служи като стимул за потребителите да кпикнат върху Вашия резултат, а не на друг, така че няма абсолютно никаква нужда да го препълвате с ключови думи.

Същността на мета описанието се отразява от следното правило:

Мета описанието е четвъртото най-кратко резюме на страницата.

Мета описанието това е HTML атрибут, който представя кратко резюме или обяснение на съдържанието на страницата. То се използва, за да покаже част от съдържанието на страницата в резултатите от търсенето (SERP). Може да няма съществена роля за SEO, но е важен фактор от гледна точка на CTR-a.

Качественото и експертно написаното съдържание е от изключителна важност за класирането на дадена страница. То трябва да бъде съобразено с потребителите, техните нужди и предпочитания. Добре структурираното, достъпно и интерактивно съдържание е в основата на доброто потребителско изживяване в сайта и потребителската удовлетвореност. Потребителят търси нещо, след което преразглежда списъка с резултатите от търсенето, анализира URL адресите, заглавията, мета описанията и т.н. и след това взима решение дали да посети страницата Ви или не.

Оптимизирането на изображенията трябва да отговаря на следните изисквания:

 •  Името трябва да съвпада тясно с URL адреса (добре би било да бъдат преведени на латиница, тъй като голяма част от хората търсят информация и на латиница);
 • Ключовите думи в името на файла трябва да се отделят с тирета (-);
 • Използвайте само малки знаци в името на изображението (без главни букви);
 • Не използвайте специални знаци в името на файла (№, $, %);
 • Уверете се, че използвате изображения с високо качество;
 • Използвайте правилната разделителна способност;
 • Уверете се, че размерът на файла е възможно най-малък (използвайте GIF, PNG, JPG или SVG);
 • Предоставете атрибут ALT – алтернативен текст, показван от браузъра, когато изображението не може да бъде заредено;
 • Въведете заглавие на изображението – то се появява като пояснение, когато държите мишката върху изображението;
 • Главното изображение е добре да съвпада със заглавието на страницата

seo оптимизация

Връзките са много важни за SEO оптимизацията.

Те представляват един вид референция към Вашия сайт като важен източник. Те също така трябва да се открояват спрямо текста, така че да се облекчи процесът на сканиране през документа от бота.

Когато оптимизирате връзки, помислете за следните най-добри практики:

 • Запазете броя на връзките под 70 броя;
 • Създавайте връзки само от или към релевантни страници и източници;
 • Използването на стилове (strong, italic, underline) на някои важни елементи в текста помага, но не прекалявайте с тях;
 • Добавете заглавие на връзката. То ще се появи като пояснение, когото държите мишката върху линка и трябва да отговаря точно на съдържанието, към което води;
 • Използвайте комбинации за анкор текст на линка като ключови думи, URL адрес, бранд име, неутрални думи (тук, повече информация…)
 • Използвайте абсолютен URL адрес при изграждане на връзки;
 • Не използвайте JavaScript или други технологии при създаване на връзки;
 • Избягвайте използването само на ключови думи като анкор текст или заглавие на линка;
 • Не правете линкове само към страниците, които искате да се класират. Трябва да се правят линкове и към други “неутрални” страници.

seo скорост

Оптимизация на скоростта

Производителността и скоростта на уебсайта са силен фактор за класирането и е нещо, върху което трябва да се съсредоточите. Отново и отново Google потвърди, че сайтове, които се зареждат по-бързо се класират по-добре от тези, които зареждат бавно. Последната година скоростта на зареждане при мобилното търсене стана много силен фактор при класирането. Скоростта на зареждане от мобилни устройства като цяло е по-ниска от тази на персонален компютър или лаптоп. Бързината е важен фактор за класиране от гледна точка на потребителския опит (UX) и е включен като основен фактор в ядрото на алгоритъма.

Бавните уебсайтове също така са склонни да увеличат степента на отпадане (bounce rate), което ще повлияе негативно на класирането на Вашия уебсайт. Ако искате да оптимизирате уебсайта си за скорост, следвайте това лесно (но подробно) ръководство, което със сигурност ще направи Вашия сайт по-бърз.

Предимства:

 • Оптимизирайте размера на изображенията;
 • Използвайте бърз сървър, като например VPS, когато хоствате Вашия сайт;
 • Използвайте лека тема с минимален брой JS елементи;
 • Използвайте CDN и система за кеширане на ресурсите;
 • Направете всички възможни технически оптимизации по подобряване на обхождането на сайта от ботовете, структурата и навигацията.

Какво да избягвате:

 • Не използвайте евтин, споделен хостинг сървър;
 • Не инсталирайте много плъгини и скриптове от подозрителни разработчици;
 • Проверете за изтрити страници и неработещи линкове и източници;
 • Не качвайте големи видеа в сайта си (като например видео заглавки)

Анализирайте по-детайлно сесиите и поведенческите фактори на потребителите в сайта Ви, както и ключовите думи, по които са Ви намерили (key phrases, CTR, bounce rate, heat mapping, scrolling, use ability, accessibility), и направете необходимите промени за подобряване на показателите.

Имате въпрос? Направете запитване