Как да задържим посетителя в сайта чрез SEO оптимизирани техники от SEO Решения.

Едно важно правило, което трябва да имате предвид е, че потребителят ще прекара 2 или 3 секунди, преди да реши дали даденият резултат е това, което търси или не.

Заглавието е първото нещо, което посетителят вижда, а първият абзац определя това дали посетителят ще остане или ще напусне сайта Ви. Именно затова то трябва да бъде добре формулирано и ангажиращо.

Ако той се върне към страницата с резултатите от търсенето, това се нарича (“Pogo-sticking“) – в резултат на това, класирането Ви ще пострада и трафикът Ви ще намалее драстично.

Ако пък остане дълго време на сайта Ви, значи сте създали стойностно и интересно за посетителя съдържание.

Няма строги правила за това как да се напише съдържание, но все пак има няколко важни насоки. Те включват използването на:

 • Цифри в заглавията;
 • Интересни и хващащи окото, работещи “клишета” като: ново, безплатно, за вас/ теб, само сега, ТОП 5, супер и други;
 • Повече изображения, инфографики и видео;
 • Кастъм дизайн елементи на списъците в сайта и бутоните;
 • Алт тагове за изображенията;
 • FAQ секция на страницата (ако е приложимо);
 • Структурни данни спрямо типа съдържание: продукт, услуга, публикация, ревю или друго;

Важно обаче е да избягвате големи блокове текст. По-добрият вариант е да отделите смислово елементите в отделни контейнери, списъци, слайдери или други елементи, които разграничават типа съдържание.

Едно нещо, което да запомните – изглежда и усещането трябва да бъде проектирано по такъв начин, че потребителят да не трябва да чете всяко едно парче съдържание, за да разбере каква е основната идея на страницата.

Вместо това той трябва само да може да сканира страницата и лесно да абсорбира важната за него информация.

Чрез малки промени по външния интерфейс на сайта и визуални елементи като шрифт, цветове и изображения, може лесно потребителят да бъде “воден” къде да съсредоточи вниманието си. Можете да постигнете това, експериментирайки със заглавия, удебелен текст, вътрешни таблици в съдържанието, списъци с елементи и т.н.

Ето някои съвети и трикове:

 • Пишете съдържание за хората, а не за търсачките;
 • Напишете поне няколкостотин думи, като е добре да бъдат над 800 думи;
 • Направете първия абзац като кратко резюме на страницата;
 • Поставете целевите си ключови думи в началото на текста;
 • Започнете съдържанието само с текст, след което се може да добавите и други формати;
 • Избягвайте флаш банери;
 • Избягвайте реклами в “above the fold”;
 • Включете поне едно изображение, за да направите съдържанието по-силно и въздействащо;
 • Добавете поне една връзка към друга страница, особено ако посетителят ще получи повече подробности там, но гледайте съдържанието в другата страница да допълва съдържанието и да е релевантно;
 • Направете така че съдържанието да предоставя уникална стойност, релевантна информация, разшири в заглавието, както и да е интересно и информативно за потенциалния посетител;
 • Поставете най-важната информация в началото и в края на страницата;
 • Използвайте таргет ключовата дума само 2 или 3 пъти на цялата страница;
 • Използвайте вариации и синоними на таргет ключовата Ви дума няколко пъти;
 • Не се интересувайте от броя ключови думи – просто работете върху създаването на отлично съдържание;
 • Съчетайте добре основните с второстепенните ключови думи;
 • Включете поне един списък с елементи (вместо абзаци или номера), но не използвайте повече от 7-10 точки. Правете елементите в списъка кратки – това помага на хората да ги запомнят по-лесно;
 • Вмъкнете група абзаци, които да включват подзаглавия с важни ключови думи включват съдържание в началото, връзка към подзаглавията
 • Използвайте текст с удебелен шрифт, курсив или подчертаване, за да подчертаете ключовите думи;
 • Проверете съдържанието за правописни и пунктуационни грешки преди да го публикувате.

seo оптимизация

Съдържанието на уеб страницата трябва да бъде уникално и ценно.

По принцип, за да се постигне добро Onpage SEO на страницата, трябва да проектирате съдържанието по такъв начин, че да бъде ясно и лесно за четене на всеки
(както за хората, така и ботовете).

Начинът, по който можете да направите това е да вмъкнете таргет ключовите си думи на видни места, т.е. тези места, на които
потребителите най-вероятно ще обръщат внимание.

Първият абзац е петото най-кратко резюме на страницата

Не забравяйте, че първият абзац е ключов елемент, който може да улови вниманието на потребителя. Подгответе го внимателно и помислете за потенциалните си
посетители. Какво очакват от Вас и как можете да ги убедите да прочетат текста и да останат на Вашия сайт?

копирайтинг маркетинг писане на текстове за търсачки

Бъдете оригинални

Първият абзац е огледалото на целия текст и моста между вас и вашите посетители. Ето защо той трябва да бъде внимателно направен и да съдържа фрази, които ще привлекат вниманието на потребителите и ще спечелят техния интерес.

По-лесно и опростено

Очевидно хората нямат много свободно време. Ето защо е важно първите думи на Вашата статия или съдържание да бъдат много ясни, кратки, логически свързани и съобразени с потребителите, за да не ги отблъснат. Обърнете внимание на това!

Контекстово съдържание

Съдържанието трябва да следва определена логика и йерархия. Основната цел на контекстното съдържание е да доставя специфична информация въз основа на специфичните нужди на потребителите в точния момент, в който се нуждаят от него. Контекстовото съдържание може да обслужва определена група от хора на конкретно географско място, със специфични културни, политически, икономически и други възгледи. Съдържанието е по-персонализирано и насочено към дадената група потребители.

Съдържанието на страницата в, е най-дългото “Резюме” на страницата

Знаем, че сте го чували стотици пъти, но ако имате интересни, ценни, информативни и ангажиращи текстове ще привлечете и повече трафик. Всичко в SEO се базира на тази проста истина.

Добре структурираното, достъпно и интерактивно съдържание е в основата на доброто потребителско изживяване в сайта и потребителската удовлетвореност. Потребителят търси нещо, след което преразглежда списъка с резултатите от търсенето, анализира URL адресите, заглавията, мета описанията и т.н. и след това взима решение дали да посети страницата Ви или не.

Всички страници е добре да имат изображения, тъй като те са важни за класирането на страниците.

Заглавията, алт таговете и описанията позиционират изображенията в търсачките по-добре.

Оптимизацията на изображенията при някои бизнеси е основополагаща част от SEO стратегията. Изображенията са важна част не само, защото ангажират вниманието, но и поради факта, че с тях изграждате невербална комуникация с потребителя. Търсачките вече могат да разпознават текстовете в рамките на изображенията, но не се препоръчва да се скриват напълно всички ключови думи в тях.

Когато оптимизирате, използвайте най-важните ключови думи за първото изображение, за второто изображение синоними и подобни вариации, за третото вмъкнете ключови думи с дълга опашка (longtail) и така нататък.

Роля на социалните медии в дигиталния маркетинг

Социални сигнали и ангажираност – много е важно да поддържате комуникация с клиентите си в социалните мрежи.

Всяка интеракция от страна на потребителя влияе върху класирането на Вашия сайт. Друго предимство на социалните мрежи е, че имате директен контакт с потенциални клиенти на Вашия бизнес за разлика от органичните