През последното десетилетие сме свидетели на абсолютен бум в дигиталния маркетинг в социални медии. Facebook, Twitter, Google+, Instagram, snapchat и много други социални платформи се разрастнаха до такива мащаби,че почти всеки човек има акаунт в някоя от тях.
Това бизнеса ни да е в социалното интернет пространство, е не просто нещо нормално,но и нещо нужно. Понеже акцента на темата ми е България, ще обърна внимание на социалните мрежи в нашата страна.
Фейсбук е вече нещо нормално , това да те има там, е като да имаш лична карта. За съжаление това не е нещо много положително, поради простата причина,че когато на едно място има много хора, се появяват и много „ескперти“, от всякакъв тип!
Разбира се има и много плюсове от наличието на много потребители. Един от тях е възможността за реклама.
Фейсбук е една наистина огромна база данни с хора. За разлика от Google, във Фeйсбук информацията подавана ни от платфорамата за реклама, е доста точна и ние можем да таргетираме много правилно. Казвам Фейсбук, защото Инстаграм ползва същата платформа за реклама.
фейсбук реклама
По последни данни в тази социална мрежа има над 800 милиона акаунти и техният брой се увеличава всеки ден. За Зукърбърг едно от важните числа е 1 милиард. Говори се,че когато Instagram достигне това число на потребители, нещата ще се променят.
Сами разбирате,че възможностите за печалба в платформата, стават още по-големи.
Какво дава на преднина на Инстаграм в момента?

 💡 Причини Instagram за бизнес да е много успешна социална мрежа

➡ Първо тя не изисква ангажираност, така както Фейсбук. В „грама“ можеш просто да влезеш да потъркаш дисплея на айфона и да видиш един куп снимки и клипове. Да се посмееш,да се нагледаш на интересните за теб неща и да си затвориш апп-а.
Нещо което Фейсбук реклама не предлага по този начин. Това е причината и много от нещата създадени във Instagram, да се прехвърлят във Фейсбук. Вземете stories за пример. Изначално откраднати от snapchat и интегрирани в Instagram за бизнес,сега те са част от Фейсбук.
 ➡ Идеята на Instagram за неангажираност, за по-малко текст, за лежерно ползване на самата мрежа, са харесвани масово на потребителите. Лично аз отказвах да ползвам платформата много дълго време,но това се промени като разбрах няколко неща за самата мрежа.
 ➡ Почти няма фалшиви новини, няма дразнещи всезнайковци, които искат да си чешат егото, като пишат цитати от книги или познати ни до болка клишета.
Мрежата е само снимки и клипове.
Избираме кой да последваме и ако не ни харесва какво качва, спираме да бъдем негови последователи.
За да подкрепя думите си с цифри, официалните проучвания на Фейсбук показват,че Фейсбук юзърите ползват средно платформата около 27 минути на ден, а в бизнеса в Instagram около 23. Тези цифри говорят сами за себе си.

 💡 Какви са основните предимства на Инстаграм за бизнес пред Фейсбук?

➡ При Фейсбук имаме една строго определна визия,която трябва да представяме на нашите клиенти. Времето на бизнес страниците с котенца отдавна отмина. Няма как да сте сериозен представител на някакъв бранш и да пускате котенца или късметчета с кафето.
Самия Фейсбук вече стана като „социална визитна картичка“ на вашия бизнес. Там трябва да сте много добре визуализиран бранд. Да нямате излишни глупави и нерелевантни постове.
Това обаче е по-различно при Инстаграм.
 ➡ Тук можете да си позволите да бъдете по-разкрепостени,по-разчупени, по-различни. Вече не е нужно да сте банката,която трябва да рекламира новия си кредит или депозит. Може да покажете усмиханите си служителки и да кажете „нека направим Вашия ден по-весел“.
 ➡ Имате възможност да представите своята фирма, като нещо по-сладко и ралично, от иначе скучните конкуренти. Не е нужно всичките визии да са супер дизайнерски, може да са реални снимки от процеса на работа. Имате възможност дори да позволите на ваши служители, да се изявят като „звезди“ във фирмения Инстаграм, особено при положение, че сте голяма компания или известен бранд. Самата платформа не изсиква от бизнеса ви сериозността на ФБ или Google+.
Ще кажете всичко това е много хубаво,но и там трябва да се харчат пари! 😡 

Реклама в Instagram story

 💡 Реклама в Instagram

Instagram ползва платформата за реклама на Фейсбук. Какво означава това? Много лесно можете да пускате реклама в Инстаграм бизнес, без да се занимавате допълнително, с направата на специални кампании и визии.
Достатъчно е просто да накарате вашия графичен дизайнер, да оразмерява изображенията на визиите ви и за Instagram бизнес профил.
През ads manager-a на вашия Фейсбук бизнес/нормален профил, вие можете да изберете сервиране на рекламата и в Instagram. Само с един клик качвате другото изборажение и вече вашата реклама се показва и там.
Ще увеличи ли бюджета ви това?
Всъщност Фейсбук така или иначе ви дава възможност да позиционирате рекламата си в няколко формата, на различни места в интерфейса си.
Понеже Фейсбук притежава Instagram, то той я вижда като част от платформата си. С други думи, вие имате възможностите за таргетиране и ремаркетиране на хората, не само във Фейсбук ами и в Instagram.
Да там няма тази огромна възможност за разнообразна реклама каквато има във Фейсбук, но реално не е нужно! Самия Instagram е много „по-прост“ и компкатен. Има неписани правила,които определени маркетолози твърдят, че трябва да се спазват за да успеем да имаме добър профил в Инстаграм.
Като например до 30% рекламни визии в профила ни, както и ежедневна активност,но ако нямате възможността да се занимавте непрекъснато с Instagram-а на фирмата си, можете просто от време на време да показвате на хората,че имате присъствие там.
По мое лично мнение, почти всеки бизнес може да има Instagram бизнес профил, просто защото самата платформа не ви ограничава стриктно в това, да показвате само и единствено, най-доброто от вашите продукти.

 💡 Какво да продаваме в Instagram?

Можете да лансирате кавко ли не, стига то да е свързано с вашия бизнес и да не е в някаква тотално различна сфера.
*Например,а ко сте квартална хлебарница или магазин, не ви пречи да имате инстаграм профил. Ще показвате многото изпечени хлябове или новата си стока и ще си създадете име като сърцат магазин, в който хората идват защото знаят,че има нещо прясно или нещо ново.
*Ако сте голям бранд, фирма за напитки или храна, то тогава ползите за вас са още по-големи. Например покажете как се създава вашата продукция, направете лежерно интервю с ваш служител, докато се разхождате и цеха/завода. Щрак, два реда текст, няколко хаштага и готово.
Не сервирайте рекламата си само във Фейсбук, ползвайте и този доста евтин канал, като допълнение към вашата цялостна рекламна кампания. По света тази социална мрежа се ползва за какво ли не, не защото трябва, а защото може!
Има и много грешни практики при рекламата в Инстаграм. От личен опит мога да кажа,че просто да бууствате постове във платформата, е слабо ефективно. Разбира се, ако сте направили правилна рекламна визия, със сигурност ще привлече много клиенти. Има много трикове и начини за набиране на популярност в мрежата, без да плащате за последователи на страницата. Например апп-ове(не ботове), които търсят потребители подходящи за вас или инфлуенсъри, които ще ви помогнат, да увеличите последователите си.
SEO Решения ВИ уверява, че правилно поднесената реклама в Instagram, може моментно да докара изключително голям трафик до вашия онлайн магазин. Игри или sotry-та с малки рекламни бюджети, могат да ви донесат много повече трафик и продажби, от традиционна реклама в друга мрежа.

 💡  Как да направите своята кампания и рекламна визия в Инстаграм

Първото качество, което ви трябва за да успеете в Instagram рекламата, е да сте с “out of the box“ мислене.
Бъдете различни, разчупете света около вашия бизнес. Помислите по какъв начин сте искали, да представите своята фирма, но никога не сте имали възможността. Така ще откриете,че хората не искат просто реклама, а и емоция.
Инстаграм дава възможността, вашите клиенти да ви заобичат заради вашия колектив ,начина на работа,че дори и смешните моменти около вашият бизнес.
Съветваме всички, които си мислят,че платформи като Instagram са в тежест за бюджета на бизнеса ви, да се замислите за колко много други ненужни неща имате разходи.
Какви ли не глупави харчове,на които повечето шефове и мениджъри не обръщат внимание, но като на стане въпрос дали да рекламира в Инстраграм, рязко се отхвърля възможността.
Използвайте парите си за правилни неща, неща които ще ви донесат вероятен доход,а не пасивен разход.
Много бизнеси фалират, защото пропускат момента да рекламират на нови и различни места. Не правете това, няма смисъл да се работи в настоящето без поглед в бъдещето. Не се лишавайте от един толкова добре направен канал за връзка с потребителите. Поне докато е все още толкова евтин и лесен за реклама.