Какво е моден маркетинг?

Пред маркетингът на модния бизнес стоят много предизвикателства. Специалистите по реклама са хората, които трябва да направят необходимото, за да убедят потребителя да купи. Маркетолозите в онлайн магазините играят важна роля в модната индустрия, тъй като те правят връзката между дизайнерите и потребителите.

Успехът на една колекция облекла не се състои само в добрия дизайн. Често успешният дигитален маркетинг е също толкова важен, ако не и повече, колкото и самата колекция.

Това е така, тъй като маркетингът е инструментът, с който дизайнерите достигат до аудиторията, както и чрез маркетинга на компанията самата аудитория идентифицира дизайнера и марката. Без такава връзка ще бъде трудно да имаме успешна линия за продажби на облекла.

По-голямата част от маркетинга в модата е незабележим, да бъдем в крак с модата, иновациите и навиците на купувачите, да приложим рекламните кампании за конкретна целева група и предизвикваме техния интерес Глобализацията доведе до промяна в маркетинга на облеклото.

Специалистът по маркетинг на облекло трябва да знае как се развива производството в страни, географски разположени далеч от нас, да познава страните, които развиват иновативни материали и технологии. Уменията на хора, знаещи чужди езици имат важно значение за интегрирането на фирмата за облекло в заобикалящия ни свят, както за сорсинга на нашите облекла, така и за продажбата им на експортните пазари

Маркетинг в модния бизнес, брандиране и характеристики

Брандирането става оръжие, което продава, а добре знаем, че оръжие се носи само от правоспособни и дееспособни лица.

Маркетингът в модния бизнес интегрира артистичната душевност на модата с креативните аспекти на бизнеса, правейки го ценена кариера за амбициозни и иновативни хора. Те работят или в 5 екипа на фирмата, създаваща облеклата, или в екипа на обособена маркетинг компания, отделена от производството, за да да бъде по-близко и служи по-добре на потребителя.

Модната реклама е целенасочена, планирана, печеливша дейност на фирмата, чията главна цел е да създаде и запази клиенти чрез:

  • създаване на устойчив бранд;
  • вграждане на маркетинг концепцията в стратегическия план на фирмата;
  • интегриране на всички звена на компанията в разработване и реализация на плана за дистрибуционни канали;
  • умело боравяне с елементите на маркетинг микса;
  • опознаване и комуникация с потребителите, проучване културата, начина на живот и тенденциите в потребителското търсене;
  • непрекъсната иновационна дейност за създаване и усъвършенстване на нови продукти и услуги;
  • стимулиране и развитие на потенциала на човешките ресурси;
  • зачитане и съблюдаване морални, етични, естетически и природосъобразни норми в глобално измерение.

Ако сме разпознали компанията си в първата група, това означава, че имаме краткосрочни цели и стратегия на оцеляване. Когато създаваме продукт, който не може да бъде индентифициран с бранда на компанията, обикновено работим за клиент, който има интерес предимно от цената.

Този клиент вероятно никога няма да се върне при нас, или ще направи това, ако поддържаме ниска цена, която няма да ни позволи да създаваме необходимите за развитието на фирмата печалби и да поддържа плана ни за стратегическо развитие.

Един ярък пример за това са клиентите, възлагащи поръчки със собствен дизайн и материали (т.нар. ишлеме).

Тези клиенти се интересуват само и единствено от цената (качеството вече не подлежи на съмнение) и в момента, когато този въпрос става чувствителен при нас, тези клиенти са готови да отлетят към новата по-атрактивна дестинация за сорсинг.

Компаниите, работещи в индустрията за облекло и текстил работиха с десетки клиенти през последните 15 години.

Продаваме суров текстил за Италия, без да се интересуваме какво правят там от него, произвеждаме и доставяме облекла за нашите клиенти от Западна Европа, без да знаем каква е структурата, организацията и стратегията на нашите клиенти, без да познаваме процеса на реализация.

Може да произвеждаме качествено, дори изличихме разликата в стандартите ни за качество между външния и вътрешния пазар. Но защо много от фирмите все още не посягат към инструмента маркетинг, създал фирми като Zara, H&M, Benetton и Diesel, големи дизайнери като Pierre Cardin, Armani, Galiano и много други, стъпили на глобалните пазари, ползващи потенциала на развиващите се икономики.

Модният маркетинг предизвиква несъмнено разходи, които възпират мнозина да предприемат стъпка към него (при датските фирми например разходите за канали за дистрибуция са около 10% от общите разходи на една фирма). Неспособността да се видят ясните очертания на възвращаемост на тези средства ни пречи да погледнем в бъдещето.

Компанията, работеща на ишлеме ще намери начин да закупи нова шивашка машина, на стойност колкото един лек автомобил, където възвращаемостта е обозрима в крактосрочен план, подобрението на производителността има незабавен ефект.

Не така стоят нещата с каналите за дистрибуция, където инвестицията е дългосрочна. Тази инвестиция има за цел да създава непрекъснато и да задържа индивидуални клиенти, които ще дадат на фирмата необходимото развитие, вместо да подхранваме нечии корпоративни интереси.

Фактори, променящи бъдещето на модната индустрия.

Разнообразие от глобални фактори оформят бъдещето на модната индустрия. Започвайки от бързото производство, стигайки до продажбите директно към крайния потребител. По-долу са посочени някои от промените, които се наблюдават в модния бизнес през последните години:

 Промени в Китай

Въпреки че Китай е най-големият износител на текстил и облекло от години, значително количество офшорно производство се премества в страни с по-ниски разходи като Бангладеш, Пакистан и някои места в Африка – тенденция, която вероятно ще се увеличи в дългосрочен план. Китай се променя, благодарение на лекия спад на работна сила в Китай и нарастващи искания за по-добри заплати и условия на труд.

Оказва се, че Китай плаща все повече на работниците и поради това производството там става все по-малко конкурентноспособно. Китай няма да спре да е производител на облекло и текстил, но ще продължи да се движи нагоре в пазара на видовете продукти, които произвежда.

Ускорено производство на облекло (бърза мода)

Бързата мода е друга мощна сила, оказваща натиск върху бизнеса с облекло. Какво е бърза мода?

Бърза мода е проектиране на дрехи, които са с много ниски цени, като елементите от дизайна по скица се произвеждат и сглобяват в търговските магазини по целия свят за по-малко от четири или може би дори три седмици.

Испания се превърна в водещ производител на бързо мода, както и до известна степен в Япония.

Известните брандове за дрехи за бърза мода включват H & M, Zara и ASOS. Критиците обаче твърдят, че бързата мода може да навреди на околната среда и икономиката, като създаде допълнителна загуба и пренебрегва безопасността на работниците.

Права на работниците в производството на облекло

Макар правата на работниците да са източник на загриженост от известно време, редица трагични бедствия в заводите за облекло – включително смъртоносният крах на голяма занаятчийска фабрика в Бангладеш, която погребва хиляди работници – доведоха до ново чувство за неотложност.

Големите компании се опитват да наложат нови стандарти за офшорните фабрики, където се изработват дрехите си. Това, разбира се, води до разходи

 Нарастваща конкуренция сред търговците на дребно

Търговците на дребно отдавна са изправени пред значителни предизвикателства, като например висока конкуренция, високи разходи за недвижимо имущество и наем и високи рекламни разходи. Все по-често магазини за облекло и тухли губят и бизнеса си в Интернет. Електронните търговци Amazon и Zappos са поставили удобството на следващото ниво и предлагат намалени цени и подробни ревюта на продуктите за зареждане.

 Друго ключово предизвикателство за търговците на дребно за дрехи: потребителите не са толкова заинтересовани да изразходват големи суми пари за дрехи. Хората изглежда са преориентирали разходите си от рецесията.

Ръст на директните продажби към крайните потребители

Последният фактор е разрушителното влияние на директните продажби към потребителите. Новите уебсайтове наемат производители, за да произвеждат дрехите си и след това ги продават директно на потребителите онлайн на цени от около половината от това, което купувачите са свикнали да виждат в магазините за търговия на дребно.

Продажбата директно на потребителите позволява на компании като Everlane да поддържат ниски разходи и да заобикалят дистрибуторите на едро и магазините на дребно. Заключение Казано накратко, рекламата в модата е професия, която “снима” последните тенденции в потребителските търсения и комуникира с целевата група, така че потребителят не само разбира за продукта, но и иска да си го купи на всяка цена.

Бизнес модела в модата не свършва с рекламата в списанията и с обличането на говорителките по телевизията. Светът на маркетинга при модните облеклата е толкова динамичен, колкото и самата мода и заобикалящия ни свят.

Търговията на облеклата обхваща такива елементи като това, в какви магазини да продаваме нашите облекла, на какви цени, как да изглеждат витрините ни и т.н.