Facebook за бизнес

Facebook  не служи само, за да пишете коментари по профилите на приятелите си и да играете на игри – той може да бъде използван и като високо ефективно маркетинг средство в бизнеса. Чудесен е за facebook реклама на Вашите продукти, за поддържане на връзка с вашите клиенти и за откриване на нови такива.

30 начина да използвате Фейсбук във Вашия бизнес:

 ➡ Управление на Вашия профил

  1. Попълнете коректно и напълно информацията за Вашия профил, за да спечелите доверие.
  2. Направете си Бизнес профил, ако все още нямате такъв.
  3. Запознайте се с Фейсбук правилата, свързани с бизнес профилите, за да не допускате грешки.
  4. Инсталирайте си подходящите апликации, за да интегрирате информация от Вашия блог, или от друг социален сайт към Фейсбук профила ви. (Внимавайте с интегрирането на Twitter – множеството коментари от там може да се сторят досадни на фейсбук приятелите Ви.)
  5. Чрез Настройките скрийте ненужните лични неща от профила ви.
  6. Създайте си отделни списъци с контакти – „Работа”, „Семейство”, „Близки приятели”, за да можете да контролирате информацията на профила Ви по-лесно.
  7. Публикувайте Ваши снимки в делови, или спортно-елегантен стил, за да подсилите авторитета си.
  8. Ограничете достъпа на бизнес контактите си до личните Ви снимки.
  9. Публикувайте Вашия информационен бюлетин и архивите си в профила

 ➡ Връзка и споделяне с другите

 1. Редактирайте потребителското име на Фейсбук профила си, за да могат вашите приятели, роднини и колеги да ви открият по-лесно.
 2. Добавете Вашето потребителско име към имейл подписа си, визитките и други рекламни материали, за да могат Вашите клиенти да научат повече за Вас.
 3. Публикувайте всички промени, свързани с бизнеса си на Вашата стена – оферти за нови имоти, променени цени, осъществени продажби. Наблегнете на бизнес дейностите като: „Участваме или Създаване на събитие”
 4. Споделяйте на стената си полезни статии и линкове към презентации и информация, която би била полезна и интересна за Вашите клиенти, за да градите доверие.
 5. Свържете Фейсбук с други социални медии като Twitter. Така, например, когато някой зададе въпрос в Twitter ще можете да му отговорите подробно в съобщение на стената във Фейсбук и да публикувате в Twitter линк към отговора.
 6. Преди да тръгнете на път, проверете локациите на Вашите контакти, за да може да се срещнете с тези, които се намират близо до Вас.
 7. Проучете клиентите си преди да се свържете, или срещнете с тях.
 8. Добавете във Фейсбук базата данни от Вашия служебен имейл, за да намерите нови връзки.
 9. Използвайте Намери приятели, за да откриете нови хора, които познавате, и така да разширите контактите си.
 10. Потърсете общи познати в контактните листи на Вашите приятели.
 11. Намерете експерти във Вашия бизнес и ги поканете като гост-блогър във Вашия блог, или лектор на събитие, което организирате.
 12. Рекламирайте продуктите, които предлагате, като ги публикувате всеки път, когато намалите цената.
 13. Споделете база данни за различни анализи, за да си спечелите доверие.
 14. Предложете приятели на клиенти и колеги – като им помагате, печелите доверие.
 15. Купете си Фейсбук реклами, за да достигнете до определени целеви групи.

 ➡ Използвайте мрежи, групи и фен страници

 1. Създайте група, или фен страница на Вашия личен бизнес.
 2. Добавете основна информация за Вашата група, или фен страница, като например, линкове към сайта на онлайн магазина, кратко описание и др.
 3. Публикувайте всички предстоящи събития, включително онлайн семинари, конференции и други събития, където вие, или някой колега ще присъства.
 4. Редовно обновявайте вашата група, или фен страница с полезна информация и отговори на въпроси.
 5. Присъединете се към мрежи и групи, които са свързани с Вашия бизнес
 6. Използвайте Търси, за да откриете групи и фен страници, свързани с Вашия бизнес, чрез локация, кариера и бранш.

Вие как използвате Facebook във Вашия бизнес?

фейсбук реклама

Facebook търговия

В съвременния глобален свят, пренаситен с всякакъв вид информация, предприемчивият търговец търси иновативни начини да привлече клиенти. Такъв начин е интегрираното пространство на Фейсбук, където потребителят може да получи синтезирана информация за продукти, задоволяващи неговите тесни индивидуални потребности. По този начин той се чувства улеснен в избора си, което от своя страна е и една нова и успешна търговска практика за реализиране на потенциална продажба.

 Ролята на Facebook търговията

Според думите на Бразилската маркетинг агенция, Fisher&Friends

„… нуждите на потребителите си остават едни и същи: те винаги ще искат информация, ще имат нужда от продукти, ще харесват изненадите и свежите хрумвания и ще се ядосват, когато брандът се опитва да ги подведе.“

Мястото, където дадена компания може да даде информация на потребителите, да им представи новите си продукти по един свеж и нестандартен начин, както и да се защити адекватно в кризисни ситуации е Facebook търговия или просто – Facebook. Тя е всичко това, което правят брандовете, за да ангажират потребителите с информация и предложения, но не в магазина, а в най-голямата социална мрежа в световен мащаб.

Това става чрез Facebook Stores, Facebook Deals, Facebook Credits, Apps, Tools, Advertising и още много други приложения и възможности.

Ползите, които предоставя социалната мрежа, се доказват още по-убедително от факта, че едни от най-големите водещи марки в различни браншове използват Facebook като конкурентно оръжие в своите канали на реализация.Такива са Carrefour, GAP, Chanel, Diesel, Starbucks, Amazon, Adidas, Hilton, Walmart и други. Последните проучвания и тенденции в областта на електронната търговия и социалните мрежи разкриват следните статистически резултати:

 •  83% от онлайн купувачите желаят да споделят впечатления си от своята покупката;
 • 116 млн. от потребителите ги четат;
 •  88% от потребителите, които имат желание да споделят впечатления от сделката, заявяват, че биха оставили по-скоро позитивен отзив за продавача;
 • 50% от потребителите на социалните мрежи споделят с „приятелите си” в социалните мрежи, когато обмислят важно решение.

Според редица маркетингови специалисти и компании-лидери в областта на успешните търговски практики споделените впечатления и препоръки в социалните мрежи са три пъти по-убедителни послания от платените реклами.

Причините, поради които брандовете е добре да локализират своите продажби и във Facebook, са основно 5:

Brand Insight

това е много важно, тъй като брандовете могат да проследят поведението на своите текущи потребители. Когато комбинират тези наблюдения с проучванията на фокус групи в реалния свят, те добиват по-пълна представа за профила на потребителите си. Така една марка може да оптимизира своята ценова политика, да предложи по-добри промоционални оферти или да пусне нов продукт на пазара, за който има адекватно търсене.

Facebook ROI

когато се използва facebook търговията може да се изчисли какъв е маржът на печалба, постъпил от инвестициите в социалната мрежа и да се установи, кои са най-добре работещите за компанията приложения и тактики във facebook търговията.

Brand Experience

Facebook предоставя на компаниите възможността да направят своите потребители част от бранда им. Това става, като се събират мнения от потребителите как може да се 54 усъвършенства даден продукт, кои са неговите дефекти и положителни страни, удовлетворяващи най-пълно техните потребности.

Социалните мрежи предоставят и широко поле за развитие на иновативни и ангажиращи потребителското внимание успешни маркетингови кампании.

Brand Loyalty

от финансова гледна точка е много по-евтино да се задържи един текущ клиент, отколкото да се спечели нов. Точно това е една от причините за използването на Facebook като канал за търговия. Чрез социалната мрежа брандът комуникира непрекъснато със своите потребители, помага им и им предоставя добавена стойност.

Възможните възникнали оплаквания и конфликтни ситуация се решават пред очите на текущите потребители.

Ако компанията успее да се защити, то тя печели уважението и доверието на потребителите. По този начин те остават лоялни, а брандът запазва до голяма степен своя пазарен дял и може да инвестира в увеличаването му.

Brand Advocacy

когато хората се чувстват част от дадена група, в случая бранд, те много успешно го защитават. Това е така, защото този бранд се явява за тях лидер, който ги обединява като група. Освен това по този начин може да се стимулира много по-лесно маркетинг “от уста- на – уста” стратегиите.

Recommend! Like! Send! Share!

facebook leads последователи

С други думи чрез Facebook търговията компаниите предлагат на потребителите това, от което имат нужда и то по един вълнуващ и атрактивен начин. Те не рекламират, а ги „engage“-ват (ангажират).

Ако фирмите съумеят да моделират и управляват своите социални стратегии, то резултатите са отлични както за тях, така и за потребителите. След ангажирането компанията може да изгради доверие и привързаност към бранда, което се потвърждава в следните статистически факти:

 • 23% от времето си онлайн потребителите прекарват в социалните мрежи;
 • 86% от потребителите проучват и избират онлайн независимо 55 къде купуват (онлайн или “офлайн”);
 • 56% от Facebook потребителите са попаднали на сайта на бранда именно чрез линк в социалната мрежа;
 • 50% от потребителите биха избрали брандът, който следват в социалната мрежа.