Какво е фейсбук здравен маркетинг?

Представете си, че имате най-добрата предлагана здравна услуга, но никой не знае за нея. В този случай вие няма да реализирате дори и един пациент.

Същият принцип важи и за здравната ви практика и пациентите  ако те не знаят какъв професионалист сте, с какво се различавате от останалите и дори не знаят за съществуването на практиката ви, няма как да я по-сетят. Ето защо, за да си осигурите нови пациенти, които да ви се доверят, се нуждаете от правилно представяне. Трябва да сте наясно, че именно маркетингът е от основно значение за вашия растеж.

Здравен маркетинг и лекарска практика

Съществуват много аспекти  от рекламните табели, вътрешния здравен маркетинг в практиката са обажданията и имейлите, препоръките от колеги или рекламата от “уста на уста” до уеб сайтовете и черешката на тортата в съвременния маркетинг социалните мрежи.

Социалните мрежи  ако доскоро хората се доверяваха на препоръки от друг човек, то в 21век, когато търсят здравни услуги те четат отзиви, ревюта, разглеждат страници, сайтове и така правят своя избор. В България фейсбук е най-развитата социална мрежа, която има над 3 500000 активни потребители.

Това е една от причините фейсбук да е най-добрата платформа за дигитален маркетинг. Фейсбук маркетингът е лесен, евтин и високо резултатен начин за привличане на нови пациенти и изграждане на лоялна пациентска мрежа. Платформата предоставя най-добрите възможности за прецизно таргетиране, насочване на рекламата по-демографски признаци, пол ,възраст и дори по- интереси, което и дава силно конкурентно предимство пред всички останали платформи за реклама.

В статията ще разясним възможностите на фейсбук маркетинга, специално за нуждите на медицинските практики, ще дадем насоки за печеливша маркетингова стратегия, с която да изградите мрежа от лоялни пациенти, растежна практиката и висок професионален престиж.

С правилна маркетингова стратегия можете да си осигурите много нови пациенти, независимо от големината на практиката ви и от това дали тя е нисък, среден или висок клас.

От основно значение за печеливша стратегия е правилното определяне на „идеалния пациент”  вашата таргетна група. Освен това е важно към какво се стремите  да привлечете голям брой пациенти с услуги на достъпни цени или да предоставяте висококачествени и скъпо-струващи медицински услуги. След като определите вашата таргетна група, цялостната ви стратегия и характерът на съдържанието, което споделяте във фейсбук, трябва да бъде насочено към спецификите на конкретната аудитория, за да привлечете именно нея.


facebook

Поддръжка на facebook сраници със здравен маркетинг

Фейсбук профили на медицински специалисти

Личните профили във фейсбук имат много голям по-тенциал за изграждане на професионален имидж и престиж, тъй като имат по-добър алгоритъм на по-казване в сравнение със страниците.

Поведението ви в социалната платформа има значение за изграждането на цялостна представа за вас от пациентите, приятелите и колегите. Може да ползвате вашия фейсбук профил както за бизнес, така и за привличане на пациенти, но дигиталният маркетинг през личния профил, трябва да се случва деликатно и премерено. Важно е да има баланс между личните и професионалните постове, за да не превръщате профила си в скучен или натрапчив за аудиторията. Най-добре е само около 25 % от по-стовете да бъдат професионално насочени, а останалите да бъдат от личен характер.

Фейсбук страници за здравни заведения

Фейсбук страницата е задължителен елемент за всеки здравен бизнес. Тя е незаменима среда, в която можете да представите практиката си по- най- добрия начин, достигайки до много потребители и да привлечете голям брой пациенти.

Печелившата стратегия за набиране на много по-следователи е да представите практиката и услугите си по- атрактивен начин, така че хората да желаят да ви по-сетят и да станат ваши пациенти. Това най- лесно може да се случи като се разграничите от останалите практики и покажете с какво сте различни, така че пациентът да избере вашата клиника, а не друга.

Диференциацията е един от най- печелившите маркетингови подходи, който цели създаване у потреби теля на усещане за ценност, което не е свързано с цената.

Тук е моментът да изберете вашата лична стратегия, да разберете с какво сте различни и да акцентирате именно на него  разполагате с модерна апаратура, прилагате иновативни методи на лечение, имате холистичен подход, гордеете се с отлично отношение и загриженост към пациентите, лекувате най-малките, предлагате високо етично лечение, имате доказани специалисти в екипа, предлагате лечение на достъпни цени или пък на изплащане.

Акцентирайте на вашите предимства, на това което е характерно за практиката ви и така ще я превърнете в разпознаваема и желана, с уникална идентичност, която да привлича правилните пациенти. Гледайте на фейсбук страницата си като на визитна картичка, която ясно да представя лекарската Ви практика и нейната идентичност, за да привлечете именно тези пациенти, които желаете.

Стратегии в дигитални кампании

Как да създадем атрактивна facebook страница за здравен профил?

Основно значение за успеха на една фейсбук страница е нейното съдържание. Чрез качествено съдържание, съобразено с целевата аудитория, бързо ще натрупате много последователи и ще достигнете до голям брой фейсбук потребители.

Има различни формати и теми на съдържание, които правят една страница по-атрактивна, но представянето на всеки бизнес крие своите специфики и затова сега ще разгледаме онези от тях, които са подходящи конкретно за страница на една лекарска практика.

Атрактивни формати за здравен маркетинг във фейсбук:

 ➡ ВИДЕО + ТЕКСТ

Алгоритъмът на фейсбук дава на видеата голямо преимущество в по-казването и ги превръща в изключително ефективен и популярен формат, който може да се разпространи в мрежата много бързо и масово, по-добно на вирус. Viral marketing

Видеото е формат, с който може да представите екипа си, новите си услуги при лечение или дазаснемете препоръки от Ваши доволни пациенти.

 ➡ СНИМКА + ТЕКСТ

Този формат остава „златен стандарт” за постове във фейсбук. Качественото изображение с текст, който разказва за ползите от проведеното лечение, продължава да бъде най-предпочитаният формат. Той е лесен за създаване и познат на цялата фейсбук аудитория.

Можете да го ползвате, за да представите екипа си, обстановката в болницата, модерната апаратура, участие в курсове и конференции или резултати от лечението на Ваши пациенти (снимките преди и след прилаганото лечение).

 ➡  ЛИНК + ТЕКСТ

Линковете също са добър формат за фейсбук пост, макар и с по-малка популярност и ефективност в сравнение със снимките и видеата. Но, ако желаете страницата ви да бъде интересна и полезна, трябва да използвате и него. Така може да споделите статия, която ще е полезна за пациентите ви, да увеличите трафика към вашия блог или да споделите събитие, на което сте присъствали.

Теми на фейсбук съдържанието за здравния маркетинг

Независимо от форматите, които из ползвате за Вашите постове, трябва внимателно да подберете темите, които споделяте и тяхното разнообразие. Изцяло продуктовата ориентация на страницата, не е правилната стратегия за успешен медицински маркетинг.

Разбира се, част от постовете Ви, трябва да представят услугите ви и да стимулират последователите Ви да посетят практиката ви. Но трябва да продавате деликатно, да изградите лекарска идентичност и усещане за доверие. Ето някои от темите, които са подходящи за фейсбук страница на медицинска практика.

Продуктови постове, представящи Вашите здравни услуги

За да стимулирате аудиторията, да се възползва от здравните Ви услуги, е нужно да я запознаете с тях. Можете да го направите с видеа, линкове към сайта ви или снимки на резултати от прилаганото лечение.

Снимките „преди и след” са изключително ефективен метод за споделяне на съдържание, който наистина продава и създава доверие в пациента към лекуващите лекари.

 Колкото и да разказвате, за това което предлагате, най-силният стимул за пациента, който веднага създава желание у него да ви посети, е визуализацията на резултата от лечението за постигнато здравословно състояние.

Така може да представите лечение, резултат от процедури, възстановяване, физиотерапия и мн. др. Визуализацията е мощен стимул  за пациента, който най- лесно го подтиква към действие да запази час при вас.

 💡 Информативни здравни теми

Споделяйте съдържание, което би било по-лезно за Вашите пациенти, например съвети за правилна здравна профилатика. Така ще по-кажете своята загриженост към тях и ще изградите доверие.

 💡 Интерсни здравни теми

По-стовете със забавно съдържание са много популярни сред фейсбук потребителите, но те трябва да присъстват премерено, когато представяте клиниката си, за да запазите усещането за професионализъм.

 💡 Имиджови постове

Те не са толкова популярни в маркетинга за здравни услуги, но са важен елемент от цялостната стратегия и начина, по- който хората възприемат вас и практиката ви.  С тях може да представите постиженията и успехите си и събития, на които сте присъствали.

 💡 Фейсбук платена реклама

Платената реклама на фейсбук е върха на съвременния дигитален маркетинг. С нея фейсбук превъзхожда всички останали дигитални платформи за реклама, като предоставя възможност за най-голяма прецизност при таргетирането на желаната аудитория.

Както всички знаем, фейсбук разполага с изключително много информация за всички свои потребители  местоживеене, пол, възраст, семейно положение и интереси, които предоставя на своите бизнес клиенти.

Това е много ценно, когато искате да ползвате платформата за популяризиране на своя бизнес. Чрез настройките на платената реклама, вие може да за дадете рекламата ви да бъде показвана, точно на онези хора, които имат нужда от здравните Ви услуги.

Нека за момент си представим, че предлагаме здравни услуги. Кой има по-голяма вероятност да я закупи  този, който има нужда от лечение или този, който няма? Отговорът е очевиден!

Възможностите на фейсбук здравен маркетинг за таргетиране на потребителите работят със същите предимства и за предоставянето на услугите на една медицинска  практика. Ако добре познавате платформата и нейните възможности, може да настроите рекламата си да се по-казва само на потенциални пациенти.

Всяка стотинка ще бъде по-харчена правилно, рекламата  на фейсбук здравния профил ще достигне точно до избраната от Вас аудитория и ще ви осигури голям брой нови пациенти.

Фейсбук позволява таргетиране по местоположение  чрез тази настройка, рекламата ви ще се по казва само на хора в избрания от вас град или район. Това е много полезна опция, с която да популяризирате медицинската дейност си именно в града, в който практикувате.

Може да изберете Вашата реклама да се по-казва само на чужденци, само на жени/мъже, на родители с деца или дори на хора с определени интереси. Това са само част от примерите, които разкриват не вероятните възможности на фейсбук рекламата, които може да използвате за ефективен медицински здравен маркетинг.

Настройката на всяка конкретна рекламна кампания изисква много добро познаване на платформата, за да се по-стигне желаната цел на много ниска цена. При правилна настройка на рекламата, инвестицияот 10$ осигу рява между 20 и 40 нови пациента.

фейсбук реклама

Здравен маркетинг и дигиталните услуги

Много успешни медицински бизнеси реагираха своевременно на все по-дигитализиращата се бизнес среда и се обучиха да използват и прилагат инструментите на дигиталните услуги в помощ на здравния маркетинг, с което си осигуриха устойчив растеж и големи печалби.

Собствениците на лекарски практики, които искат да се развиват и да разширят пациентската си мрежа, трябва да увеличат по-знанията и уменията си, относно мениджмънта и маркетинга.

Днес добрите клинични умения, не са достатъчно условие за успеха на практиката. Налага се лекаря да е добър мениджър и да е запознат с успешните стратегии на съвременния маркетинг.

Възможностите на фейсбук за дигитален маркетинг го превърнаха в най-добрия инструмент за реклама през по-следните години.

Фейсбук е платформа, с която лесно може да увеличите броя на вашите пациенти и да превърнете практиката си в печеливш бизнес със помощта на здравен маркетинг.