Що е то “Социална медия”?

Както знаем социалните медии са средство, с което хората си контактуват и взаимодействат онлайн. Разбира се, това включва коментари, разговори, споделяне на емоции, информация (под формата на снимков или видео материал) и т.н.

Всички тези действия имат нещо общо – генерират се от потребителите. Използването на социални медии в последните години става все по-разпространено, тъй като публикуването и споделянето на всякакъв вид съдържание е все по-лесно. Този вид експанзия носи за бизнеса както ползи, така и отговорности.

Потребителите споделят доброволно все повече информация за себе си, която всъщност е ценна за бизнеса и се използва с маркетингови цели.

Идеята тук е залегнала в това да се поддържа дълготрайна връзка с потребителите, свързани с дадена организация с помощта на социалните медии. Но както се променя поведението на хората в онлайн пространството, така се изменят и очакванията им към локалния Google бизнес. Има нещо, което е ясно – хората говорят, те обсъждат това, което ги интересува и е добре Вие да бъдете част от това, за което те говорят.

Краткотрайна мода ли е Социалната медия?

Спокойно може да се каже, че ерата на социалната медия тепърва започва и с времето нуждата от нея в бизнеса ще бъде все по-голяма.

 За това говорят и статистиките.

 ➡ Facebook има над 2.19 билиона активни потребители месечно.

 ➡ 9 билиона снимки се ъплоудват във facebook ежемесечно.

 ➡ 89% от хората на възраст между 18 и 29 използват социална мрежа.

 ➡ Всеки пети човек на възраст между 18 и 24 използва Twitter ежедневно.

 ➡ 86% от работодателите разглеждат профилите на кандидатите за работа в социалните мрежи.

 ➡ 92% от потребителското доверие се базира на препоръки

Защо копанията ми се нуждае от социална медия?

Има много и различни възможности да предложите нещо стойностно и дори да очаровате потребителите.

Ако постигнете това и изградите истинска връзка с тях, то тази връзка може да бъде основата на една от най-големите маркетингови цели – превръщането на потребителя в посланик на марката и бизнеса Ви.

От статистиките по-горе става ясно едно: Клиентите Ви са онлайн. Те използват различни канали, за да комуникират с хора от обкръжението си, влизат в контакт с различни брандове, търсят информация, препоръки и развлечение.

Ако компанията Ви няма какво да им покаже и предложи в тези насоки, то тогава някой друг ще го направи.

Със сигурност задоволените потребители са добра отплата за вложените усилия. Това показва, че бизнесът Ви си върши работата толкова добре, че потребителите искат да споделят преживяванията и опита си с тяхното обкръжение.

А това споделяне е най-доброто, на което може да се надява една марка. Първата стъпка е да идентифицирате потенциални посланици.

Може да използвате социални инструменти, данни за потребителите или Ваши лични наблюдения, с чиято помощ да решите кои потребители са готови да защитят Вашия бранд. Ще е нужно да разберете кое е най-важното нещо за тези потенциални последователи.

Какво търсят потребителите в социалките?

Имат ли нужда от разпознаване? Ще бъдат ли развълнувани ако им предложите ексклузивен достъп до новини или някакъв вид съдържание? Разберете какъв вид посланици привлича Вашият бизнес и намерете начини да ги възнаградите за тяхната подкрепа.

Преминаването от пасивно към интерактивно присъствие в уеб пространството носи със себе си много промени, които влияят върху това как отделните индивиди комуникират един с друг, както и върху това как бизнесът оперира. Ако не обръщате внимание на това какво мислят и казват потребителите онлайн, няма да можете да напреднете.

Важно е да използвате няколко възможности, за да се приближите максимално до аудиторията Ви: повишете авторитета на Вашия бранд, достигнете до повече хора по естествен и непринуден начин, ангажирайте хора, които могат да повлияят на поведението на клиентите Ви, всичко това ще доведе до повишаване на трафика към сайта Ви.

И то не кой да е трафик, а този идващ от компетентни и информирани посетители.

Маркетинг в интерактивните медии

Как социалните медии моат да бъдат трамплин за успех в други маркетингови канали?

Запомнете, че нито потребителският опит, нито Вашата марка започват с Twitter, Facebook или блог.

Социалната медия трябва да направи вече съществуващият Ви бизнес солиден, да го укрепи и стимулира.

 Усилията, които насочвате в социалните медии трябва да бъдат допълнение на всичко останало, което правите във всички други отдели на компанията Ви.

Улавяйки гласът на компанията Ви и споделяйки го със света чрез социалните медии, откривате уникални възможности във всички други канали на inbound маркетинга, включително SEO, брандинг, връзки с обществеността, продажби и така нататък.

Връзки

За да се възползвате максимално от социалните медии, направете връзките, които градите с тяхна помощ, Ваша крайна цел.

Това може и да звучи утопично за някой, който се позовава на по-традиционални и конкретни бизнес измерения и метрики. Но връзките, изградени с потребителите са основите, на които залага всеки друг аспект от бизнеса, за да процъфти.

Връзките процъфтяват, когато ги култивирате и никое друго пространство не Ви предлага тази възможност подобре от социалните медии.

Те разрушиха стените между индивидите с безпрецедентна скорост.

Връзките, които изграждате с Вашите клиенти водят до застъпване и лоялност, черта, която може да подкрепя марката Ви и в добри, и в лоши времена, предствалявайки инвестиция, която ще остане силна при почти всяка платформа и при всякакви обстоятелства.

Обратна връзка или “feedback” Включването на това, което “чувате” в социалните медии в работата по разработка на продукт може да бъде от полза, да спести от разходите по обслужване на клиенти, да достави ценна обратна информация и дори да идентифицира идеалните бета тестери без много средства.

 Информацията може да бъде споделяна посредством социалните медии с изключително бърз темп и потребителите се обръщат към социалните канали, за да споделят информация в реално време.

Тази информация често приема формата на мнения, така че ако ослушвате за точните следи от Вашата аудитория, то социалните медии могат да се превърнат в незаменим източник на прозрение и обратна връзка.

Интеграция

Социалната медия не е нещо, което можете просто да прибавите към останалата част от Вашия маркетинг, брандинг, PR или други рекламни усилия. Тя трябва да бъде напълно интегрирана част от маркетинговия микс.

Постарайте се да интегрирате социалните медии в маркетинговите си стратегии възможно най-рано, за да могат да разширят и утвърдят работата Ви. Това е по-добрият избор от колкото да чакате да приключите с цикъла на планиране, за да започнете да откр ивате възможностите на социалното пространство.

Създаване и ангажиране на определена общност

Вероятно най-голямото предимство на маркетингът в социалните медии е възможността да се сближите и да ангажирате общност от хора.

Това ангажиране стои в сърцето на социалната медия и без него, Вие просто ще говорите с мегафон, но няма да има кой да чуе казаното. И

мате възможността да си взаимодействате с потребители от целия свят. Ако бъдещ или настоящ клиент има да каже нещо на Вас или за бизнеса Ви, имате възможността да му отговорите незабавно.

 В допълнение към двустранната комуникация, брандовете и бизнес организациите могат да започнат да изграждат връзки с техните клиенти отвъд това, което се случва по време на нормалните транзакции.

Тези връзки са това, което кара клиентите да се връщат пак, увеличава лоялността и ангажирането към бранда.

Ако тези клиенти се превърнат в посланици на марката Ви и увеличат информацията, предавана от човек на човек, от уста на уста (word of mouth), ще започнете да виждате наистина забележителни резултати.

Преминаване от “харесване” към “обичане” до “защита ”

 Чувствата на всеки член от общността спрямо Вашият бранд могат да варират от негодувание до обожание. Хората, върху които искаме да се концентрираме сега, са тези които се надяваме да преминат от етап, в който просто Ви харесват, минат през момент, в който Ви обичат и стигнат до положение, в което искат да защитават Вас и Вашата марка.

 Първата стъпка е да накарате хората просто да Ви харесват, било то чрез фейсбук, чрез достигнала до тях информация от уста на уста или по някакъв друг начин.

Хората, които Ви харесват значи последователно срещат очакванията си във Ваше лице.

Както при всяка друга връзка, изграждането на доверие, което пренася отношенията на ново ниво, много зависи от нуждите на двете страни – Вашата марка и индивидите, с които имате взаимоотношения.

Искате да формирате тези връзки, базирайки ги на общи позитивни преживявания, които са в полза и за двете страни?

Още по-добре е ако тези преживявания носят задоволство и затвърждават уникалния почерк на марката Ви. Има и друго ниво, на което връзката се развива още по-дълбоко.

Когато потребител иска да защитава марката Ви, то тогава наистина сте надминали себе си. Този краен етап на желание за защита е нирвана за всеки бранд в социален аспект.

Тогава, когато членовете на общността не просто са ангажирани понякога и изказват препоръки, а и се застъпват за работата Ви и я защитават. Не можете да очаквате общността да се справи на 100% с проблемите, свързани с въпросите на обслужването на клиенти.

Те не са до толкова компетентни, а и това не е тяхна работа. Но сами можете да се досетите, че застъпник, стоящ зад определена марка е много помощен от колкото марката стояща сама зад себе си.