Как да привлечем клиенти с публикации в социални мрежи

Споделяйте публикации от различните Ви социални канали, за да привлечете внимание. SEO Решения е дигитална агенция, която специализира в създаването на инфографики, видео, визуален, дигитален и seo маркетинг. Ще се радваме да ви помогнем да създадете вашето визуално съдържание, а ако имате проект, за който бихте искали да си партнираме или идея, която искате да обсъдим – свържете се с нас

Публикации в Facebook

Групите са създадени от потребители и имат опционални нива на поверителност и сигурност, подобно на индивидуалните профили. Потребителите могат да организират групи, около някаква тема, или събитие. След началото си, фейсбук се е превърнал в неделим компонент от онлайн присъствието на хората. Дори за много от тях, той е единствената социална мрежа, в която взимат участие. Мрежата сама по себе си се е трансформирала в такава с високо персонализиращи се настройки за видимост и поверителност.

➡ Събитията позволяват на потребителите да се организират около точка във времето. Сигурността тук е силно персонализирана, варираща от публична до лична и нещо между двете. Основното предимство тук е, че има вградена възможност да пренасяте фейсбук събития към други календари.

➡  Бизнес страниците са еволюционен продукт за фейсбук. През годините те приемаха различни форми, но днес имат вече стабилна такава. Както други типове страници, предимствата тук се увеличават. Фейсбук добави повече възможности в условията на анализиране, докладване, сигурност и достъп, както и изобилието от възможности за тези, които искат да рекламират.

➡  Съдържание: Всичко, което публикувате във Фейсбук е съдържание.

Важно е как потребителите си взаимодействат с това съдържание. Разглеждайте всяка частица съдържание, която публикувате като възможност да повишите броя на хората, които ангажирате и не се страхувайте да се шегувате.

Тайминг на постовете: Още нещо, свързано със съставките на съдържанието Ви е кога и как го публикувате. Постарайте се да проследите в кое време на деня феновете Ви са най-активни. Фокусирайки публикуването си в това време, ще помогне да увеличите общността си. Също обърнете внимание на неща като структура на изреченията или фразите, правопис и т.н.

Ангажиране: Тъй като градим нещо, коренящо се във връзките, можете да се възползвате напълно като се присъедините към разговорите на потребирелите Ви. Те искат да общуват и взаимодействат с марката Ви. Уважавайте това.

Видът на отговора Ви ще бъде продиктуван от вида на разговора. Това зависи до голяма степен и от продукта Ви. Само Вие можете да определите какво е правилно за Вашата организация и продукт.

 ➡ Модериране: Марките са с повишено внимание за съдържание, създадено от потребителите и публикувано на стената или като коментар. Фейсбук е отворено публично пространство, така че не можете да контролирате всичко, което хората казват. Случаите, в които трябва да адресирате коментари вместо да ги премахвате са: оплаквания от клиенти, негативни коментари, критични заявления. Може невинаги да ви харесва какво казват хората, но в социалното пространство, трябва винаги да ги изслушате.

Общност: При създаването на преживяване за аудиторията ви във Фейсбук наблегнете наистина на преживяването и връзките с хората, а не на Вашият CTR или процент на превръщане. Концентрирайте се върху хората и ще успеете. Аудиторията Ви ще се превърне в общност, която процъфтява, разраства се и се поддържа взаимно. Позволявайки свързването между членовете на общността, можете да помогнете да се повиши нивото на притегателност и афинитет, който те ще изградят към марката, както и ще се увеличи шанса да станат ваши Защитници.

Правдоподобност: Голяма част от вашата марка е изградена на доверие. Граматиката и правописът са универсално важни и трябва да бъдат полагани усилия, за да бъдат наистина правилно прилагани. Ако е нужно проверете отново източниците на фактите и новините, преди да ги публикувате. Осигурете сигурността на потребителите си като не споделяте линкове към злонамерени или несигурни сайтове.

Съвети и насоки за етикет на публикации

💡 Забравете за спам-ът: Това е голямо “не” за какъвто и да е маркетинг. Винаги бъдете тактични, изискани и не спамете. Това включва изпращане масово на покани или съобщения за събитие, както и покани от личния Ви акаунт да харесат вашата страница. Както при офлайн взаимоотношенията, така и при фейсбук има някои неписани правила, които потребителите трябва да следват. Преди всичко фейсбук е социална мрежа, изградена върху идеята да свързва потребителите и те да си помагат един на друг. Еволюирала е в платформа, в която бизнесът се свързва с клиентите си. Добре е да имате предвид тази йерархия и да я познавате добре в дълбини преди да сте се “гмурнали”.

Ето няколко съвета как да започнете с правилен етикет във фейсбук:

Отговор: Времето за отговор зависи от това какъв е проблемът и какъв продукт засяга въпросът, но в социалните медии е важно всичко да се случва навременно. Потребителите очакват нещата да се случват много по-бързо в социалните канали от колкото в традиционните уеб канали (като имейл например). В повечето случаи се очаква отговор още на същия ден. Не оставяйте аудиторията си да се чувства сякаш сте я забравили.

@Име: Ако искате да позовете друга публична страница във фейсбук или потребител, можете директно да използвате линк към страницата им/му, което също ги известява, че някой говори за тях. Поставяйки @ пред името също дава достатъчна яснота до кого адресирате казаното.

Отбелязване на важните постове: Ако марката Ви има някои много важни ъпдейти като: придобивания, продажби или е спомената в някоя медийна статия, можете да ги отбележите като важни в timeline-a на вашата страница.

Публикуване: Има много социални медиа-инструменти, които позволяват публикуване от тях във фейсбук, но ще имате най-добри резултати ако публикувате директно от Фейсбук. Алгоритъмът му предпочита постове, които произлизат от собствения му интерфейс.

Съобщения: Хората могат да изпращат лични съобщения на страницата Ви. Ще забележите, че повечето от тези съобщения ще бъдат свързани с обслужването на клиенти, така че се постарайте да ги проверявате. Тази секция функционира като пощенска кутия.

Page favourites: Можете да отбележите като любими други бизнес страници на Вашата. Това е полезен начин да промотирате партньори, добри каузи или други, с които е свързан бизнесът Ви.

Публикации в Twitter

Това е безплатна социална мрежа и най-голямата микроблог платформа , при която потребителите могат да изпращат и четат съобщения, чиито максимален размер е 140 символа. Интерфейсът му е опростен, потребителите могат да споделят всичко от световни и спортни новини, до политически възгледи.

Как хората го използват?

Потребителите използват услугата за споделяне и намиране на съдържание. За много Twitter замества абонаментите и традиционните медии за новини. Най-голямата му сила е в това да свързва хората, позволява на непознати да се обединяват около общи интереси и идеи и да участват в разговори, вариращи от съвсем обикновени до изключително важни.

Отговори: Поради форматът и бързото темпо на Twitter, от съществено значение е да отговаряте на общността възможно най-бързо. Платформата олеснява хората да намерят марката Ви и със сигурност ще имате много въпроси, свързани с обслужването на клинетите, които се нуждаят от навременно внимание. Не отговаряйте само на спешните tweet-ове или въпроси, обръщайте внимание и на тези, които поощряват марката Ви.

Идентичност на марката: Успехът Ви в Twitter зависи от специфичните Ви цели разбира се, но има някои универсално приложими стратегии които могат да Ви помогнат да стартирате правилно. Да сте наясно с това кои точно сте и кои не, е изключително важно в Туитър. Имате само 140 символа, за да изкажете мислите си, така че всяка дума е от значение. Гласът на компанията Ви си проличава от всяко действие, пасивно или активно. Постоянството в това, което поддържате като идентичност е важно, защото хората искат да знаят какво да очакват при действията си с Вас. А с времето това постоянство ще Ви помогне да изградите доверие у аудиторията си.

Съвети и насоки

 • Директни съобщения: Чудесни са в случаи, когато се нуждаете от лична информация, като адрес за пратка. Обикновено можете да пращате такива съобщения само на хора, които ви следват. Никога не пращайте автоматични съобщения, тъй като се приема за спам. В никакъв случай не изпращайте такива на последователите си. С тях не можете да достигнете истински и лично до тях, за да изградите някаква връзка. Ако искате да достигнете отделно до всеки, който е решил да Ви последва, направете го персонализирано и уникално за всеки.
 • Без спам: Както вече казахме, това важи не само за социалните медии, а изобщо.
 • Използването на нерелевантни хаштагове с цел да популяризирате продукт е безполезно.
 • Споменаването на всеки човек от feed-a ви, целящо привличане на вниманието му, е вбесяващо. Нека публикациите Ви да са релевантни, полезни за последователите и без спам.
 • Retweet(RT): Нещо като споделянето на нечия публикация във фейсбук. Това е чудесен начин да подсилите това, което публикуват членовете на вашето обкръщение, да ги накарате да се чувстват добре, като с това невербално им казвате “ти си страхотен”.
 • Насрочване на ъпдейти: Това е удобно за случаите, в които не сте онлайн. Създавате публикацията, насрочвате й дата и време, избирате акаунтът, от който да бъде изпратена и насрочвате. Това позволява да публикувате съдържание, когато аудиторията Ви е най-активна.
 • Хаштагове: Използвайки хаштагове, с е о т кр и ват е пр е д ш ир о ката аудитория. Много хора следват разговори, използвайки различни хаштагове. Идеята им е да обяснят по кратък начин какво съдържа tweet-ът Ви или да покажат, че сте част от разговор или събитие. @отговори: Когато започнете tweet с @потребителско име, само хората, които следват и Вас и човекът, който сте споменали ще могат да видят този tweet.

Публикации в LinkedIn

Това е най-гоямата професионална мрежа, свързваща колеги един с друг и бизнес организации – с настоящи и потенциални служители. Всичко това позволява развиване на общности и споделяне на съдържание. Потенциалът на LinkedIn е в силата му да изгражда авторитет, установен чрез ръководене и култивиране на здрава и силна мрежа. Как го използват хората Хората създават профили, с които да покажат професионалните си умения в резюме. Те могат да се свързват с индивиди, които познават или такива, с които са работили, могат да оставят препоръки един за друг, както и да търсят нови връзки. LinkedIn може да бъде и страхотно място, където да се огледате, когато търсите работа. За компаниите, особено тези за подбор на персонал, това е началото. Бизнес професионалистите създават профили и трупат препоръки от колеги, като това прави подбора на нови таланти по-лесен за компаниите.

LinkedIn позволява филтрирано търсене на кандидати, базирано на няколко фактора. Потребителите могат да се присъединяват към групи, базирани на професионални интереси.

Освен предимствата при назначаване, това е чудесно място за различни полезни социални активности, с които да разширите и обогатите бизнеса си.

Развитие на бизнеса: Платформата е страхотна за създаване на В2В лийд-ове с близо три пъти поголям процент на превръщане от този на фейсбук и туитър. Стойностите могат да варират., това със сигурност сигнализира, че платформата предлага отлични възможности.

Създайте посланици сред потребителите: Бъдете внимателни да не прекалите с себе-промотирането. Магията на застъпничеството и word of mouth се случва посредством позитивно ангажиране и свързване на потребителите с Вас. Когато една марка ангажира потребителите и създаде силни връзки, основани на респект и доверие, потребителите ще харесат марката и вероятно дори ще я заобичат.

Стратегии и тактики за успех в LinkedIn

 1. Попълнете профила си пълно и честно.
 2. Намерете връзки с хора. Понякога си избирайте някого, с когото скоро не сте разговаряли и му изпратете съобщение, без конкретен повод, просто за да го поздравите или да споделите нещо интересно, което смятате, че ще му се хареса •Сложете линкове към профила си във Вашият блог, фейсбук/туитър акаунт, за да помогнете на повече хора да намерят профилът Ви.
 3. Тъй като LinkedIn продължава да бъде място, к ъ д е т о х о р ата с п о д е л я т к ач е с т в е н о с ъ д ъ р ж а н и е , щ е в и ж д а м е к а к т о в а съдържание привлича все повече хора. Затова бъдете част от този тренд – публикувайте Ваше собствено съдържание и споделяйте това от други.
 4. Присъединявайте се към групи. Така авторитетът и доверието към Вас могат да се повишат, което да доведе до нови възможности или връзки.
 5. Обновяването на страницата в LinkedIn е част от сложния процес, когато се случат някои фундаментални промени в компанията Ви. Но е важно да го правите, тъй като тази платформа обикновено се ползва с доверие сред потребителитe.
 6. Старайте се да отговаряте на публикациите, ревютата и въпросите. Ако някой остави ревю за продукт, благодарете му. Ако имат някакво оплакване, отговорете им. Отговаряйте на въпросите и предлагайте съвети и съдействие.
 7. LinkedIn може да бъде източник на конкурентни сведения за бизнеса Ви. Следете страниците на конкурентите си и наблюдавайте за какви новини, ъпдейти и промяна в служителите споделят. За бизнес употреба:
 8. Направете бизнес страницата си завършена и се старайте винаги да е актуална. Ако сте сменили структурата си или имате делови новини за споделяте, обновявайте страницата си.

Публикации в блогове

От както публикуването стана по-лесно, блоговете станаха все по-често срещани. Хора с малко или никакви технически познания и опит могат да започнат и поддържат блог, като използват някоя от многото различни платформи. Потребителите четат блогове в днешно време повече от когато и да е в миналото.

 • Има повече от 33 милиона нови поста всеки месец само в WordPress.
 • Според проучване, 87% от блогърите публикуват редовно и активно най-малко от 2 години
 • 57% от блогърите съобщават, че имат повече от един блог
 • 35% от бизнес организациите имат поне по една блог публикация месечно
 • 60% от блогърите са мъже

Как хората използват блоговете?

➡ Корпоративни: тези блогове се пишат от компании за техните потребители или заинтересовани страни. Обикновено се поместват на основният сайт на компанията или отделна поддиректория или субдомейн. Темите могат да варират от новини и съобщения с информация за появата на нов продукт до връзки с общността. Всеки блог има свои собствени цели. Някои се управляват от отделни индивиди, други от компании а трети от нещо като комбинация от двете. Обикновено един блог може да се причисли към някоя от следните категории:

➡ Лични/дневници: Блогърите, които поддържат личен дневник онлайн могат да имат стремежи да го развият в друг тип блог, но тяхната основна идея е да споделят живота си и опитът си и основно таргетират съществуващи вече приятели и семейство.

➡ Професионални: Хората, поддържащи такива блогове, го правят за печалба. Могат да базират приходите си на реклами или дори някакви продажби. Ключовото тук е, че тези блогове им носят доходи.

➡ Хоби или интерес: Тези блогове са фокусирани в една тема. Може да бъде професионална по природа (технически блогове) или напълно лична (мода, красота, спорт и т.н.)

➡ Общностни/комунални: Тази категория е за блогове, които предлагат новини, свързани само с определена общност, квартал и т.н Стратегии за успех Успешното поддържане на блог изисква много работа. В зависимост от това какво се разбира под успех за Вас или за Вашата компания, това може да включва и някакво число от хора – маркетьори и продуктови мениджъри. Блогът е възможността да покажете културата и идентичността на компанията си, хвърляйки в същото време някаква светлина върху продуктите или услугите, които предлагате.

 💡 Авторитет: Блогът Ви трябва да се използва, за да си извоюва авторитет посредством съдържание, което добавя стойност към индустрията ви като цяло. Блог, който сами хоствате е най-сигурният вариант. Той е допълнение на сайта Ви и би трябвало да се приема също толкова професионално.

 💡 Съдържание: В зависимост от индустрията и честотата, с която искате да публикувате, създаването на съдържание може да бъде предизвикателство. Ключът е да бъдете креативни и да мислите като Вашите потребители.

💡 Каква информация бихте искали да видите?

💡 Какъв вид информация би им помогнала да използват продуктите Ви по-ефективно или би направила живота им по-лесен?

💡 Какво би ги забавлявало?

Можете да си дадете отговор на много от тези въпроси като погледнете анализите от сайта Ви. Можете да погледнете също и сайтовете на конкурентите си, разговорите в социалните мрежи, въпросите от отдела за обслужване на клиенти или някой друг канал за обратна връзка, който имате. Просто се огледайте наоколо и ще забележите другите идеи около Вас. Друг вариант е да започнете разговор с колегите си и дори със самите потребители, за да направите усилията общи.

➡ Тайминг: Това не е всичко, но със сигурност е важна част от пъзела. Особено важно е в днешно време, когато получаваме непрекъснат поток от информация от всички социални канали. Перфектното време зависи от аудиторията. Това е времето, в което те са активни, но не твърде активни, тъй като в този случай съобщението/публикацията Ви просто ще се изгуби сред шума от останалите. Експериментирайте, за да намерите идеалното време.

➡ Честота: Единственото нещо, по-лошо от това никога да не сте имали блог, е да сте започнали такъв и да не продължите поддържането му. Като посетител на блогът на компания, е обезсърчаващо да видите, че найскорошната публикация е от преди няколко месеца. Това не дава повод на посетителя да се абонира или да участва. Със сигурност не е нужно да публикувате всеки ден или дори всяка седмица. Намерете постижим ритъм, поставете очаквания за аудиторията и се придържайте към тях.

➡ Ангажиране: Както вече споменахме, това е моментът, в който се случва истинската магия. Публикациите наистина оживяват, когато започнат да трупат коментари и превръщания от аудиторията. В този етап започва да се сформира общността. Най-важното в случая е как я модерирате. Ако оставите коментарите си без надзор, това може да е идеална възможност за спамерите, които се оглеждат за възможности, където да публикуват линкове.

Има няколко добри начина за модериране на коментарите в един блог, в зависимост от целите. Някои хора предпочитат всеки коментар да бъде одобрен преди публикуването му, но в колкото попопулярен се превръща блогът, толкова повече усилия изисква тази стратегия. Други избират да имат система за логване в сайта, но това може да отблъсне тези, които не искат да губят време в създаване на профил.

Освен модерирането на коментари, има и много работа покрай отговарянето на тези коментари и осъществяването на връзката с аудиторията на блога Ви. Освен най-популярните социални медии, които познаваме и обичаме, има още много места в интернет пространството, където потребители и компании си взаимоействат и изграждат връзки. Някои от тях са:

💡 Форумите са вероятно “най-древната” форма на социална медия. Всъщност много от функциите, асоциирани с по-модерните социални мрежи, като дискусии, лични съобщения и др. са започнали именно от форумите. •Instagram е платформа, притежавана от фейсбук, за създаване и споделяне на снимки и кратки видеа. Има над 150милиона активни потребители.

Потребителите могат да търсят, използвайки ключови думи и хаштагове (#).