Онлайн присъствие и дигитализация

Преди едва няколко години в нашия бранш не съществуваха професии като „social media manager“, „community manager“, „дигитален стратег“, „дигитален консултант“, „online reputation manager,,, „search engine optimization specialist“ и пр. Днес има специализирани агенции и професионалисти в тези и много други направления. SEO Решения се опитва да запознава бизнеса с новите тенденции в дигиталния маркетинг, за да стане по-ясно какво би било необходимо на различните компании.

Следете новостите, за да не пропуснете бизнес ползите, които дигиталната среда ви предоставя. Това може да са вашите силни конкурентни предимства в доста ситуации.

За кого е подходящ дигиталният маркетинг?

Сблъскваме се с мнения, че той е слабо приложим в Business to business сектора, което е абсолютно невярно твърдение. Точно този бизнес модел има нужда от наистина стабилна интернет репутация, а и онлайн пространството с мрежи като LinkedIn може да предостави платформи за намиране и назначаване на отличен персонал за тези компании. Фирми в сферата на промишлеността, производството, посредничеството, търговията на едро също може да имат фейсбук страници и те ще са не по-малко ефективни от тези на малкия и средния бизнес.

Често препоръчваме и изграждане на фейсбук групи където конкретни представители на фирмата да коментират различни казуси директно с клиентите си. Така тези групи стават тематични общества за обмен на мнения, взаимопомощ и решения на проблеми в бизнес дейността. Друго успешно решение е използването на Twitter като „support desk“. Вече имаме успешни примери на наши клиенти, които популяризираха свои хаштагове, с които хората да поискат помощ.

Например ако имаме фирма с име „AHX“, можем да предложим хаштаг #ahxhelp. Когато някой иска да ни зададе въпрос, има проблем или оплакване – пише го в Twitter заедно с този хаштаг и ние получаваме известие – съответно веднага можем да реагираме. Хаштаговете работят отлично и клиентите остават доволни от все по-бързите реакции. Тук следва да споделя, че хаштагове се ползват не само в Twitter, но и във Facebook, Google Plus, Instagram и пр. – това ги прави универсално приложим стратегически инструмент.

фейсбук реклама

След тези примери вероятно ще се съгласите, че популярна мрежа като Facebook далеч не е достатъчен за Вашето онлайн присъствие.

Също както това, че Google най-ползваемата търсачка далеч не я прави достатъчна за дигиталното ви представяне. Търсете новите дигитални канали, реклами и възможности и ги изтествайте, защото всичко е измеримо онлайн. Така ще отсеете най-ефективните за вашия бизнес и вашите клиенти, без да пропуснете никого без никакви усилия – това най-вероятно е защото конкуренцията все още не е предприела нещо по-съществено, но това не значи, че няма да предприеме в близко бъдеще, когато види вашите добри резултати.

Ако не следите и не управлявате фейсбук страниците си, може да пропуснете да отговорите на мнения от клиенти, или да покажете, че неглижирате феновете си, което имиджово може да бъде проблем. Не е достатъчно да присъствате онлайн. Не просто онлайн присъствие „Не сме направили нищо, но сме на първа страница в Google“, „Почти не поддържаме фейсбук страницата си, а събрахме от само себе си 300 фенове“, „Не сме инвестирали средства за присъствие в други дигитални канали, защото и конкурентите ни не го правят“. Подобни заключения сме чували неведнъж от представители на българския бизнес.

Тенденции и инструменти в дигиталния маркетинг

Онлайн присъствие за успешен бизнес със SEO и PPC онлайн реклама

➡ Не се ограничавайте от “вътрешна или външна оптимизация” — влияйте върху продажбите.
➡ Тунинговайте сайта си дори с очевидни инструменти и измервайте резултата.
➡ Правете го постоянно. Никога не спирайте.

Онлайн маркетингът започва да навлиза като основен етап в развитието на почти всяка фирма. Клиентите все повече търсят продукти и услуги онлайн.
Това, което не се осъзнава от нашите клиенти, е, че вече трябва да се работи по развитието на маркетинга в посока резултати, а не трафик.
Все пак не е ли това най-важното да имаш развитие и резултати, а не да имаш най-посещавания сайт? Това е основното мото на екипа ни при работата с проекти.

Интернет маркетинг

Дигиталният маркетинг е един от методите да „изстреляте“ малкия бизнес към по-голям. Например имате един магазин, който предлага своите стоки онлайн. Чрез правилна работа по онлайн маркетинга спокойно може след време да отворите повече от един магазин, което си е растеж. Онлайн маркетингът е полезен за сайтове, предлагащи всякакви видове услуги.

Подходящ е за портали, корпоративни сайтове, както и, разбира се, за онлайн магазините. В нашата практика има сайтове в тематики от производители на покриви и гаражни врати, медицински и преводачески услуги, новинарски портали до почти всички възможни ниши в онлайн търговията.

Онлайн маркетингът претърпя глобални промени в последните няколко години и то към по-добро. Появиха се истински специалисти и „истински“ специалисти, както във всеки един бизнес.
Появиха се много нови работни позиции, които тепърва ще се развиват и помагат за развитието на онлайн маркетинга.
В нашата компания формализирахме специалностите спрямо компетенциите и опита на сътрудника.
Ето каква е йерархията в производствените отдели (специалисти + проект мениджъри): Junior, Middle и Senior SEO/PPC специалист, до Team Lead, Head of Department и асистент на ръководителя на отдела. Junior, Middle и Senior Project manager, до Team Lead, Head of Department и асистент на ръководителя на отдела.
За да се получи резултат от SEO, е необходимо да се имплементират техническите задания, които предлага агенцията.
Ако нямате кой да реализира техническите задания от агенцията, то няма смисъл да поръчвате SEO – в този случай е по-добре да се ограничите до използване на PPC инструментите.
Резултатът няма да е постигнат без реализацията на техническите задания в пълен обем. Скоростта за постигане на резултатите пряко зависи от скоростта на реализация на техническите задания.

Тук все още витае мнението, че адекватна реакция онлайн може да се случи и постфактум. В интернет пространството нещата се случват прекалено бързо, за да чакаме да бъдат провокирани и чак след това да мислим как да се възползваме. Ако чакате конкурентите ви да започнат да се рекламират в даден дигитален канал – когато го направят, за вас вече става късно.

Ако сте на първа страница на Google Дайте полезност, добавена стойност за клиентите си. Изградете политики за истинските си фенове онлайн – предложете им повече. Вдъхновете хората и създайте имидж на специалист.

Всички обичаме да купуваме от вдъхновяващи специалисти и тогава не мислим за цената, а за ценността. SEO Решения Ви съветва да диверсифицирате своето онлайн присъствие в няколко дигитални канала.

Това, че фейсбук е новата мода за бизнеса, не означава, че е достатъчно да инвестирате само в него. За да сте по-конкурентни и популярни, може да потърсите и други дигитални канали, в които също да се включите. Желая ви успех в дигиталната ера на вниманието, а също и смелост да бъдете новатори – това е жизненоважно в една толкова динамична и „млада“ среда, каквато е интернет.

Три правила за успешно онлайн присъствие

    1.  Първото, което трябва да направите, ако все още не сте сигурни как и дали да бъдете онлайн – обърнете се към своите клиенти. Попитайте ги дали биха желали да станат фенове, ако скоро пуснете фирмена фейсбук страница, дали биха се абонирали за ваш е-мейл бюлетин, кои тематични форуми и блогове посещават, кои онлайн медии четат. Проучете кои дигитални канали използват и рекламирайте там. Така, когато някой пише за вас, ще е най-вероятно да го направи в точно тези канали. Ако сте изградили стабилно присъствие там – нямате проблеми, дори напротив.
    2. Втората стъпка от вашето онлайн присъствие е постоянният мониторинг и неговият анализ. Възползването от статистиките и използването на софтуер за следене на интернет репутацията са жизненоважни. Управлението на платените ви реклами от професионалисти също е от съществено значение за оптимизирането на рекламните резултати.
    3. Трето правило най-често описваме като „Social-by-design“ подход.

След като една компания се наложи като лидер, на мнение в различните дигитални канали, където са клиентите й, тя трябва да изгради свои собствени социални канали.

Актуален подход в момента е, след като натрупаме истински фенове във своята фейсбук страница, да им предложим да се абонират за е-мейл маркетинг програмата ни, а от там – за програмите ни за лоялни клиенти и последователи.