Нуждата от онлайн присъствие на бизнеса в интернет

Можете ли да си представите Вашия бизнес без интернет? Не? Значи, зависимостта вече е налице. В такъв случай, ако имате бизнес, въпросът не е дали в развитието му да се възползвате от интернет, а как чрез мрежата да стигнете до нови клиенти и пазари, как чрез интернет да поддържате комуникацията с потребителите и партньорите си – настоящи и бъдещи.

Нови светове В момента интернет е най-динамично развиващият се организъм, в който непрестанно се откриват нови светове и нови възможности. Именно тази бърза промяна не спира да ражда нови и нови професии, свързани с феномена интернет и с поддържането на присъствието в него.

Глобалната мрежа е място за взаимодействие, за утвърждаване на бранд, за разпознаваемост на марката, там се създават групи от хора, към които може да адресират различни послания, без по някакъв начин да се очаква финансов резултат.

Всъщност обаче за всеки бизнес интернет присъствието има смисъл, когато води до увеличение на продажбите. При това може реално да се измерят вложените пари и усилия и полученият резултат.

развитие на дигиталния маркетинг

Динамика на дигиталния маркетинг

Интернет промени из основи маркетинга и рекламата. Даде им възможност да ползват един добър инструмент за комуникация и въздействие, но ги качи на скоростната писта, на която става все по-опасно, ако не умееш уверено да въртиш „кормилото“, не си в крак с новите изисквания и правила, ако не държиш под око конкурентите. В тази неспирна интернет революция съвсем закономерно се появява нов бизнес, който помага на компаниите да се възползват от всички предимства, които дава глобалната мрежа, и им съдейства да избегнат негативите, пред които може да бъдат изправени в комуникацията с клиентите.

вирусен маркетинг индекс

Вирусен маркетинг

Информацията днес се разпространява и като компютърен вирус, благодарение на мрежовата свързаност.

Доскоро се смяташе, че „заразителният“ ефект на информацията в интернет е плод на случайност и можеше само да се гадае дали ще стигне до милиони хора. Днес маркетолозите изучават и овладяват този феномен, създавайки новия вид маркетинг – вирусния. При него се разчита на споделяне, харесване или последване. Той вече е средство за влияние върху целеви групи на малки и на големи пазари.

Бизнесът повече няма възможност като щраус да си зарови главата в пясъка и да се прави, че интернет не съществува. Не си ли в в глобалната мрежа, вече си извън играта. И След появата на търсачки като Google, т. нар. „информационна ера“ ни даде възможност онлайн да намираме информация лесно, бързо и достъпно. Потребителите усвоиха нов подход във вземането на решение за покупка – те спряха изцяло да се доверяват на рекламите от телевизията, радиото и улицата, и започнаха да търсят чрез Google повече информация за желаните продукти или услуги.

Информираността на онлайн потребителя  и нуждата на фирмите да полагат усилия да присъстват активно онлайн.

В един момент корпоративният сайт и продуктовият каталог съвсем не бяха достатъчни и убедителни за потенциалния купувач. Появиха се форумите и блоговете – първите масово популярни интернет общества, където се създаваше потребителско съдържание по различни тематики.

По-прозорливите бизнесмени започнаха да инвестират в своя онлайн имидж и интернет репутация, търсейки начини да се наложат като лидери в тези общества и да получат отзиви и препоръки от своите настоящи клиенти. Така се стигна до все по-голямото желание на хората да споделят себе си – Цукерберг и компания създадоха The Facebook, който за кратко време от студентски проект стана най-многобройната онлайн „държава“ в света.

Конкурентите му не закъсняха с появата си – Twitter, LinkedIn, Foursquare, Instagram, Google Plus – много со-циални мрежи се появиха и там стихийно се създаваха различни общества. Ние, маркетолозите, започнахме да таргетираме не само по демографски фактори, но и по интереси на хората. Да кажеш и да продадеш, стана невъзможно – потребителското съдържание в интернет се превърна във важен фактор за растежа на всеки бизнес.

Станахме част от т.нар. „ера на вниманието“, която за много бизнеси от висококонкурентни ниши се превърна в „ера на влиянието“ В тази нова дигитална епоха всеки е автор на съдържание, всеки е една малка медия която бълва информация.

Колкото повече информация създаваш, толкова по-голям шанс имаш да се превърнеш в лидер на мнение на някоя дигитална общност. И именно лидерите на мнение могат пряко и сериозно да повлияят на всеки един бизнес със своите отзиви и коментари.

Често чуваме мнения от представители на бизнеса:

„Все още не сме готови да бъдем онлайн“, „Интернет присъствието ни е опасно“, „Да сме онлайн ще е голям ангажимент, свързан с повече разходи”

Това, което те пропускат да осъзнаят, е, че те са онлайн и никой не ги пита дали могат или искат. Те са в интернет, защото техните настоящи и потенциални клиенти могат да говорят за тях там, без никой да е в състояние да предотврати този факт. Затова моят съвет винаги е да търсим и постоянно да следим какво се говори за нашия бизнес в мрежата. И да реагираме. А реакцията е свързана със стабилна основа и предварителна подготовка.

Когато една дигитална криза се случи – вече е късно. Трябва да сме подготвени и за неприятен сценарий защото никой бизнес не е безгрешен и недоволните клиенти винаги се появяват. Днес за един недоволен клиент е най-лесно да се оплаче онлайн – на колкото повече места, толкова по-голяма „чуваемост“ ще има.

фейсбук реклама

Ако преди това сме създали фейсбук страница – недоволните клиенти е по-вероятно да пишат там. Ако преди това сме създали сайт с форма за обратна връзка – най-вероятно ще се свържат с нас и от това място.

И ще го направят, защото това е начинът да бъдат чути. С развитието на онлайн комуникацията и социалните медии в интернет, всеки от нас все повече има нужда да бъде чут. Ако бизнесът не инвестира в своето интернет присъствие – той остава глух за своите клиенти и това влияе негативно само на него.

Инвестицията в дигитален маркетинг не е по-изгодна, но може да е по-възвръщаема.Често обяснявам, че дигиталният маркетинг е измерим и поправим. За разлика от билбордовете, флаерите, радио и тв рекламите, дори визитните картички – при онлайн рекламата за всичко си има конкретни статистики и те най-често са в реално време. Това е много полезно за бързо вземане на стратегически решения.

Така дигиталният маркетинг се оказва лесен за оптимизиране процес, който има по-големи шансове да ви върне инвестициите именно заради това. Друго преимущество са все по-широките и разнообразни варианти за онлайн реклама, които се предлагат и стартират доста бързо. В общи линии за вас е важно да имате повече дигитални канали за вашето бизнес представяне и управление на репутацията.

маркетинг услуги

Органични, платени и „вирусни“ маркетинг канали.

Органичен канал е резултатът към сайта ви в Google, или фейсбук страницата ви. Платен трафик носят Google AdWords рекламите, Facebook рекламите, банерите ви в различни сайтове, е-мейлите до клиенти и др. – всичко, за което отделяте рекламен бюджет, който заплащате на съответния онлайн канал.

„Вирусните“ са добавената стойност, която определя вашата онлайн маркетинг стратегия като ефективна или неефективна. „Вирус“ може да предизвика интересен статус, който публикувате до фейсбук феновете си, а те напълно безплатно го разпространяват сред приятели.

„Вирус“ може да са Google резултатите за видеото, което сте качили в YouTube, Facebook, Vimeo, Vbox7 и др. видеопортали. „Вирус“ има вероятност да бъде и прессъобщение, което е достатъчно провокативно и впечатляващо за масовата публика, че медиите са готови безплатно да го публикуват и разпространяват. В съвременния дигитален маркетинг търсим и изследваме възможностите за „вирусност“.

Те до голяма степен зависят от онлайн репутацията на бранда, а именно тя е другото направление, в което винаги трябва дигиталните агенции да работят. Колко клиенти сте готови да изгубите или да пропуснете?

Въпросът „дали да бъда онлайн“ е риторичен – вие сте онлайн благодарение на това, което хората говорят в интернет за вас и вашия бизнес. Искате или не – това е факт. Истинският въпрос е колко от тези хора искате да привлечете като клиенти, преди конкуренцията да го направи, и как да се възползвате от техните мнения за вас.